Kommentar

Høyre faller som en stein

Det går mot et dramatisk Oslo-valg, skriver Arne Strand.

Bilde 1 av 2

Miljøpartiet De Grønne (MDG) seiler opp som valgvinner i Oslo. MDG får råsterke 15,2 prosent. Det er fram 7,1 prosent sammenlignet med forrige kommunevalg.

«Styringspartiene» Ap og Høyre ligger an til å bli de to store taperne. Opinions Oslo-barometer peker i retning av at Raymond Johansen (Ap) får fortsette som byrådsleder. Det er framgang for MDG, SV og Rødt som holder Raymond ved makten. Høyres Eirik Lae Solberg må dermed slite opposisjonsbenken i fire nye år.

Kommer brått på Høyre

Det har ikke skjedd før at hovedkonkurrentene om makten i Oslo – Ap og Høyre – begge har gått på en kjempesmell ved valget. For Ap har nedturen vart lenge. For Høyre kommer den brått på. I april hadde Høyre en oppslutning på 31,4 prosent på målingen fra Opinion.

Partiet var da klart større enn Ap som fikk 26,8 prosent. August-målingen gir Høyre 25 prosent og Ap 24,3 prosent. De to partiene kjemper ikke bare om å bli bystyrets største parti.

De konkurrerer også om førsteplassen når det gjelder hvem som har gått mest tilbake siden forrige kommunevalg. Ap leder tilbaketoget med en nedgang på 7,7 prosent. Høyre ligger ikke langt etter med 6,8 prosent. Før helgen sa Eirik Lae Solberg at Høyre kan ta byrådsmakten alene. De ordene må han bite i seg valgnatta hvis denne målingene slår til.

Oslo-politikken har alltid vært et tilnærmet speilbilde av rikspolitikken. Ap og Høyre er inne i en svak periode på riksplan. Oslo Ap rammes helt klart av at partiet nasjonalt strever med å komme på offensiven i valgkampen. Høyre i Oslo får seg en smell blant annet på grunn av bompengekrisen i regjeringen. Statsminister Erna Solberg er handlingslammet av striden mellom Frp og Venstre. Høyres Solberg i Oslo får tyn av velgerne på grunn av krisen.

Ubegripelig at Ap vil støtte Høie

Både Ap og Høyre har tapt velgere på at de så kompromissløst går mot å utrede Ullevål-alternativet. Det er mulig å forstå at Oslo Høyre føler seg forpliktet til å støtte Høyres helseminister Bent Høies kamp for å få bygd et nytt sykehus på Gaustad. Det er absolutt ubegripelig at Ap står sammen med Høyre om å redde Høies prestisjeprosjekt. Aps velgere hadde forventet at partiet hadde stått på de sykehusansattes side og at byrådspartiet Ap hadde lyttet til et enstemmig vedtak i Oslo Ap om å utrede Ullevål-alternativet.

Ap og Høyre mister velgere til anti-bompengepartiet FNB, som får 7,1 prosent. Med et slikt valgresultatet ville FNB blitt fjerde største parti i byen. Oppslutningen om FNB går hardt ut over Frp som får 2,9 prosent. Elendigheten skyldes ikke bare at Frp har mistet sakseierskapet til bompengesaken. Partiet har slitt med dårlig lederskap i lang tid. Frp, som i sin tid ble stiftet i Oslo, har snart ikke velgere igjen i hovedstaden.

Plasserer ansvaret på MDG

Mens Frp blør velgere til FNB, vokser MDG på bompengediskusjonen. Bompengene har fått klima og miljø på dagsorden. Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Nguyen Berg soler seg i glansen fra den heftige miljødebatten. Oslo er blitt en internasjonalt kjent klimahovedstad. Velgerne plasserer på godt og vondt ansvaret for det hos MDG og Lan Marie Berg. Venstre, som ynder å framstille seg som et miljøparti, har ingen sjanse i konkurransen med MDG om den tydeligste

For Kristelig Folkeparti må bunnen være nådd. Partiet får 2 prosent. KrF kan overføres til kategorien «andre partier» som nå er større enn KrF. Senterpartiet, som stormer fram i Utkant-Norge, har begynt å snuse på hovedstaden. Sp får 3,1 prosent. Det er tydeligvis en god del bønder i byen.

Mer fra Dagsavisen