Nyheter

Backpacker med en nedstøvet saksofon

– Jeg er ingen kommunist. Men sosialist? Ja. Det er vel ikke noe galt i å slåss for et mer likeverdig samfunn slik sosialistene gjør?

Bilde 1 av 2

Når det nye bystyret samles i oktober skrives det også historie i stortingsarkitekt Emil Victor Langlets fornemme rådhus i Gamlebyen. Da skal venstresiden i salen for første gang bemannes av politikere fra Rødt.

historisk: Hannah Berg og Rødt har gått fra null representasjon i bystyret til fire stoler å fylle. Rødt er inne i bystyret i Fredrikstad for første gang.

Globetrotter og backpacker

– Vi gleder oss veldig. Det er stort å gå fra null mandater ved valget i 2015 til å få inn tre nå. Neste gang skal vi bli enda flere. Det kan jeg love dere, forteller den alltid engasjerte Hannah Berg, Rødts toppkandidat i brakvalget partiet gjorde i Fredrikstad 9. september, i det Demokraten møter henne på hjemmebanen Kongsten.

– Hvem er egentlig Hannah Berg?

– Jeg er født og oppvokst i Fredrikstad. Og har aldri bodd noe annet sted enn på Kongsten. Nei, da – det var ikke helt riktig. Jeg har bodd i England i to omganger, i Zambia et halvår og har ellers oppholdt meg i kortere perioder i en lang rekke land over hele verden. Jeg har faktisk vært på alle jordens kontinenter med unntak av Sør-Amerika. Så Sør-Amerika må være mitt neste reisemål. Men her hjemme bor jeg sammen med mamma og pappa og mine to yngre søsken, forteller Berg på inn- og utpust.

Om bakgrunnen for det som kan minne om en omflakkende nomadetilværelse, sier den reisevante:

– Etter videregående ved musikklinja på Greåker var jeg veldig tydelig på at jeg skulle flytte på folkehøyskole. Det ble til Bærum hvor jeg studerte internasjonale relasjoner. Så dro jeg tilbake for å jobbe et halvår i Fredrikstad, før jeg flyttet til Zambia der jeg arbeidet i organisasjonen Actic Aid i Nimba-distriktet. Da dette engasjementet var over ville jeg fortsette å bo i utlandet. Mens jeg var i Afrika møtte jeg noen backpakkere. Sammen fant vi ut at Brighton, med palmer på strendene, var stedet å flytte til. Der begynte jeg ved Global University, hvor jeg tok en bachelor før jeg så vendte tilbake til Kongsten i 2015.

– Deretter ble det mer utdanning i både Oslo og Manchester. Men hele tida har jeg holdt fast på min lille assistentstilling i Fredrikstad kommune, hvor jeg jobber med funksjonshemmede mennesker, forklarer hun.

LES OGSÅ: Slik ble endelig mandatfordeling i Fredrikstad

Skrev valgkampsang

– Musikklinja ved Greåker – er du også musiker?

– Nei, dessverre. Saksofonen ligger hjemme, nedstøvet. Men jeg er fortsatt interessert i musikk. Det er ikke mer enn noen uker siden jeg skrev valgkampsangen som de rødgrønne – inkludert Rødt, selvsagt – og LO brukte i valgkampen. Så musikken ligger i blodet, smiler hun lurt.

LES OGSÅ: Mot et rødere Fredrikstad

Står fast på lønn

Fram mot 2023 er Hannah Berg imidlertid innstilt på å gi alt for det lokale Rødt. Helårs og halvårs reiseprosjekter må utsettes på ubestemt tid.

– Du uttalte til Demokraten i juni at politikerlønningene må ned fra dagens 763.000 kroner til 580.000 – står du fast ved dine ord?

– Ja, det gjør jeg. Vi i Rødt mener politikerne har fått en altfor høy lønn i de senere åra. Vi – jeg får si vi – har distansert oss fra arbeidsfolks vanlige gjennomsnittsinntekter, mener nykommeren.

– Hva vil du selv gjøre med din egen lønn?

– Rødt får en 40 prosents stillingsressurs til disposisjon, som i utgangspunktet er tiltenkt meg som gruppeleder. Men i vårt parti skal vi først ha en diskusjon på hvorvidt dette frikjøpet skal deles mellom flere av oss eller ikke. Uansett kommer ikke alle pengene vi mottar å bli lønn til egne lommer. Vi skal gjøre som vi har bestemt sentralt – gi en betydelig andel av midlene til drift av partiet. Selv vil jeg gi bort hele bystyrehonoraret mitt til partiet, det vil si rundt 2.500 kroner per møte.

– Er det en viss fare for at Rødt blir utestengt fra det rødgrønne samarbeidet dersom dere setter betingelser om nedjusteringer av lønn og honorarer?

Forskjellssamfunnet

– Det kan nok hende, ja. Men så viktig er ikke spørsmålet om lønn og godtgjøringer at vi setter hele samarbeidet over styr. Det viktigste for oss når vi får makt og innflytelse i det nye bystyret, er at våre krav om forskjellsutjevning blir hørt. Det betyr for eksempel at barnetrygd for trygdede foreldre ikke blir inntektsberegnet. Det koster oss 40 millioner, men likevel. At vi får i gang den sosiale boligbyggingen igjen henger også høyt for oss. Det kan ikke være sånn at unge mennesker er sjanseløse på boligmarkedet, formaner Hannah Berg på sitt sterkeste.

– Du har sett fattigdom på nært hold i Afrika. Hva tenker du om fattigdomsproblematikken i Fredrikstad?

– I utgangspunktet er det ikke mulig å sammenligne fattigdom i Norge med deler av Afrika, hvor man virkelig kan oppleve sult og nød. Men vi har opplagt mye utenforskap her hjemme, som likevel kan betraktes som fattigdom. Da tenker jeg på alle familiene som ikke har råd til å reise noe sted, hvorpå barna risikerer å bli mobbet og utestengt. Og dem som ikke kan unne seg middag hver dag, men bare brødskiver. Vi har en stor utligningsjobb å gjøre i dette landet, påpeker Rødt-lederen.

– Er du forresten en kommunist?

– Hehe. Nei, da. Det er jo noen som elsker å se på oss som en gjeng kommunister fordi vi har noen blant oss som har sympatisert med Sovjet, Kambodsja og sånn. Men selv var jeg ikke født da Sovjet gikk i oppløsning. Det fantes heller ikke noe Rødt på den tida; vi er jo grunnlagt i 2007! For øvrig har mange andre partier svarte kapitler i sin fortid: Frp som støttet apartheid i Sør-Afrika, Høyre som ikke ville innføre stemmerett for kvinner, og så videre. Men skriv at jeg er en sosialist. For det er jeg!

Mer fra Dagsavisen