Nyheter

Fikk kjempekrabbe i hummerteina

Landets yngste hummerfiskere heter trolig Wilhelm (4) og Elliot (4).

Bilde 1 av 16

– Det er helt greit at vi ikke fikk noen.

Wilhelm Valestrand er fire år, og har vært ute på hummerfiske for første gang med Hauge natur- og skjærgårdsbarnehage.

Han vet det sikkert ikke, men det er ikke mange norske fireåringer som har gjort det han har gjort i dag: Ut med båt i nasjonalparken Hvaler, humpende og skumpende på bølgan blå etter nattens uvær, trygt plassert i midten av båten og godt pakket inn i en skrikende refleksgul Elias-redningsvest.

– Jeg liker dem ikke, sier Wilhelm om havets gull.

– De er sinte på meg.

LES OGSÅ: Hvalers kystlandskap dør ut (Demokraten+)

Torbjørn mista armen

Ved siden av Wilhelm sitter Elliot Norheim og studerer en knudrete klo. Vi har trukket opp to teiner og fangsten hadde vært god hvis vi var på krabbefiske – fem krabber, to av dem gigantiske. Og en skikkelig raring: Eremittkrepsen Torbjørn.

Det er Torbjørns klo Elliot har i hånda. Og det er snora på redningsvesten han har i munnen. Han tygger og sutter. Ser på kloa. Tenker.

Noen minutter tidligere fikk Torbjørn navnet sitt, og så ville vi se nærmere på han og pillet litt på den største kloa hans, for å se om han vil komme ut av av sneglehuset sitt. Men det ville han ikke, han kastet armen sin på dekk i stedet.

– Torbjørn mista armen, sier Elliot bekymret.

– Det går fint, sier barnehagelærer Anders Persson.

– Å kaste kloa er en forsvarsmekanisme, for da kan han rømme hvis noen er ute etter å spise han. Da spiser de kloa i stedet.

Elliot og Wilhelm får rynker over øynene mens de ser på sneglehuset der Torbjørn bor, og på kloa som de holder mellom seg.

– Krabber gror nye armer, så det går fint, beroliger Anders.

Lang tradisjon

Hvaler-barnehagen drar på hummerfiske hvert år. Forrige gang de var ute, fikk de en hummer. Det var flaks. Bestanden er synkende.

Forsker Tonje Knutsen Sørdalen har brukt mye tid i Hvaler-skjærgården, og studert hvordan hummerne lever.

Den innsikten bidro til at Nærings- og fiskeridepartementet i 2017 innførte et maksimalmål på 32 centimeter for hummere som fanges langs kysten av Skagerrak. Hummere som er større enn maksmålet eller mindre enn det nasjonale minstemålet på 25 centimeter, må slippes ut igjen.

Å slippe ut de minste, er helt naturlig for Hvalers yngste hummerfiskere også. De slipper ut de tre minste krabbene før de går i land.

Og Torbjørn, da.

LES OGSÅ: Eirik (5) fra Gaustadgrenda barnehage demonstrerte for klima (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen