Nyheter

«Kjærlighet, samhold, fellesskap, likhet, frihet og brorskap må hegnes om»

DEBATT Denne form for nasjonalisme som vi ser på 17. mai er den gode formen!

Camilla S. Eidsvold
Leder 17. mai komiteen Fredrikstad

Ja vi elsker dette landet, Fredrikstad og menneskene som bor her.

Det er kjærligheten som gjør at vi etter 205 år, ennå er en sterkt nasjonalstat.

Vi er unike. I landet, i kommunen og hver og en av oss. Uansett hvem vi er, hvor vi kommer fra, hva vi tror på eller ikke tror på; er vi en del av nasjonalstaten hvor samhold og fellesskap fortsatt er kjernen i vårt demokrati.

Derfor heiser vi flagget, tar på oss finklær og bunader. Derfor ser vi forventningsfullt på barnetoget og folketoget. Derfor gleder vi oss over alt dette sammen.

Det er kjærligheten og troen på de grunnleggende verdiene som grunnloven vår er tuftet på.

Thea Dutheil, fra Vindeleka barne- og ungdomsteater, skal hilse folketoget med appell og noe av det hun kommer til å si er:

«En grunnlov som bygger på viktige verdier som frihet, likhet og brorskap. En grunnlov som er grunnlaget for at vi har demokrati her i landet. Dette er verdier som våre forfedre har kjempet for og som vi ikke må ta for gitt!»

Hun har så rett. kjærlighet, samhold, fellesskap, likhet, frihet og brorskap gjør seg ikke selv. Det må hegnes om, løftes frem, heies på og vernes om, for at vi fortsatt skal ha Norge som en nasjonalstat. Og denne form for nasjonalisme som vi ser på 17. mai er den gode formen. Den som rommer oss, som ikke ekskluderer eller skyver noen unna, men som inviterer til stolthet, samhold og felles følelsen.

Barnetoget i Fredrikstad har rundt 5.000 deltagere. Her er det lærere, foreldre, korps og sist men ikke minst elever.  Barna og ungdommen som symboliserer vår enestående og unike måte å feire på. Og de er fremtiden. De er de som skal sørge for at vi fortsetter å verne om de verdiene vi har. De skal bære arven fra våre forfedre på Eidsvoll, grunnloven og demokratiet. Så må vi som voksne legge alt til rette for at de klarer det.

Vi voksne må veilede, lytte, snakke med, og være trygge voksne, slik at de kan bære ansvaret i dag, i morgen og i årene som kommer. Vi må vise at vi både på en dag som 17. mai, og alle andre dager, kan være uenig uten å mobbe, være sinte uten å skade og være romslige og inkluderende for mangfold.

Fredrikstad kommunes største kulturarrangement er 17. mai. Det er tusenvis av brikker som skal legges riktig for å gjøre dette til en så god dag som mulig, for flest mulig av byens befolkning. Komiteen har siden september jobbet, diskutert vedtatt og drøftet. Det er togruter, tidsplaner, rekkefølger, appellanter. Det er kjøretillatelser, informasjon, bekransninger, gudstjenester. Det er busser, henting, sikkerhet og beredskap. Og hundrevis av brikker til.

Komiteen er uvurderlig. Hver og en av dem. Jeg vil benytte muligheten til å takke for den frivillige jobben de gjør for å få dette i havn. Dette er samhold og fellesskap, frivillighet og kommunalforvaltningen hånd i hånd. Dette er kunnskap og meninger i aldersspennet 14 til 70 år. Det er russ, og ungdomsråd. Det er speideren og idretten. Det er kirken og foreldreutvalg. Det er posisjon og opposisjon. Det er skoleetat og veiavdeling. Det er vektertjenester og politi. Det er nasjonalt og internasjonalt. Det er kor og korps. Alt dette som gjør det mulig. Og alle trådene holdes sammen av vår dyktige og gode koordinator Mariann. Takk alle sammen.

I åtte år har jeg ledet komiteen. Det har endret seg gjennom disse årene, fordi samfunnet endrer seg, og slikt er et demokrati. Det er med en blanding av glede og sorg jeg om noen få timer er ferdig med mitt arbeid. Det er alltid sundt for en komite at nye hender tar over. Det skaper nye løsninger, nye måter å tenke på, og ny dynamikk. Jeg vil takke innbyggerne, lærere, FAU, korps og lag og foreninger for samarbeid, tålmodighet og uenigheter. Det har vært en ære og få lov til å gjøre dette.

Må også benytte anledningen til å takke min familie, min mann og mine ungdommer, som gjennom de siste åtte årene ikke har hatt mammaen og kjæresten ved sin side denne dagen.

I sju og et halvt år satt jeg sammen med Eirikur Ingòlfsson som var min makker fra det politiske liv. Vi satt side om side og gledet oss sammen. Vi smilte om kapp og tok avgjørelser sammen. Vi kom fra to vidt forskjellige politiske ståsteder, men utviklet respekt, samhold og felles mål. Eirikur sovnet stille inn i januar i år, og jeg må fra dypet av mitt hjerte takka han, og minnes han denne dagen, for alt han betydde for komiteen og for meg personlig. Vi savner ham veldig.

Ja vi elsker dette landet, Fredrikstad og menneskene som bor her. Fordi vi er unike, og fordi vi er en del av noen større. Vi er en del av vår grunnlov, vår frihet og vår likhet.

Gratulerer med dagen!

Mer fra Dagsavisen