Debatt

«Eivind tar av ordførerkjedet etter 12 år – Mona blir øykommunens første kvinnelige ordfører»

KOMMENTAR: Med Senterpartiet og SV i ryggen sikrer Mona Vauger (Ap) flertall for et rødgrønt Hvaler.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattleder

Etter 12 år i ordførerstolen på Hvaler må Eivind Norman Borge (Frp) overlate roret til Arbeiderpartiet og øykommunens første kvinnelige ordfører, Mona Vauger. Borge har vært en populær ordfører men fikk merke vinden i luggen når Dagbladet i sommer kåret Hvaler-ordføreren til «Kongen av eiendomsskatt». Ferieparadiset topper lista over kommuner som krever inn i eiendomsskatt for bolig og fritidseiendom – og Borge fikk kjenne på paradokset som ordfører for et parti som er mot eiendomsskatt.

Mot landstrenden fikk Hvaler kommune en fremmøteprosent på over 70 og Arbeiderpartiet en økning – partiet landet på over 36 prosent – av i underkant 4.000 stemmeberettigede.

Med Senterpartiet og SV i ryggen sikrer Mona Vauger flertall for et rødgrønt Hvaler. Sosialistisk Venstreparti får én plass i kommunestyret, Arbeiderpartiet åtte og Senterpartiet tre – av 21 plasser.

På Hvaler er det flere stemmesedler som avviker fra landsgjennomsnittet. Miljøpartiet De Grønne (MDG) faller med over fem prosent, men beholder sin ene plass i kommunestyret. For hele landet kan partiet registrere en økning på nesten sju prosent. I forlengelse av bompengedebatten i hovedstaden kan det være fristende å tenke at MDG lider under «by og land utfordringer» – selv om partiet både sentralt og lokalt jobber aktivt med å innføre en lov om varig vern av nærnatur og villmarksområder. Ser vi på Østfold for øvrig skyter MDG i været med 6,8 prosent i Fredrikstad, i den nye storkommunen Indre Østfold og Rakkestad havner MDG på drøye tre prosent. I de typiske landbrukskommunene Aremark og Skiptvedt har ikke partiet stilt liste.

I fjor brøt store deler av Hvaler Høyres kommunestyregruppe ut – og bygdelista Hvaler Styrbord ble etablert.  Lanseringen av Marita Wollen Hollen som Høyres ordførerkandidat var bakgrunn for medlemsraset og etablering av det nye partiet. Harde ord og opprørt sjø til tross, i april kunne både Marita Hollen og Styrbords Bjarte Bjønnes melde om at det ikke var noe ondt blod mellom partiene. Hvaler Styrbord beholder sine to plasser i kommunestyret. Hvaler Høyre mister tre og ender opp med to plasser – med det må Marita Wennevoll Hollen innse at partiets lansering av henne som ordførerkandidat ikke ble en ubetinget suksess.

Hvaler Arbeiderparti har gått til valg på at eiendomsskatten ikke skal økes, men heller ikke senkes. Eldreomsorg krever ressurser og Dypedalsåsen sykehjem på Spjærøy skal utvikles til å bli Hvalers «sykehus og helsehus» – Arbeiderpartiet garanterer også at sykehjemmet ikke vil bli konkurranseutsatt eller privatisert.

Så gjenstår det å se hvor lenge Hvaler kommune, med sine 4.647 innbyggere, klarer å levere gode nok tjenester uten å bli en del av Fredrikstad kommune.

LES OGSÅ: 
Derfor var aldri KrF et alternativ
Ordførerbytte i Hvaler 
Nygård blir sittende - men på en litt lavere ordførertrone

Mer fra: Debatt