Fredrikstad

«Hvordan kan du sikre deg mat fra bonden i Onsøy eller Torsnes om du handler på Rema eller Kiwi?»

Hva kan du og jeg gjøre for å redde klimaet, styrke norsk matproduksjon og bidra til et levende, lokalt kulturlandskap? spør Hanne Bonnevie-Svendsen i dette leserbrevet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hanne Bonnevie-Svendsen
2. kandidat og nestleder i Fredrikstad Venstre

Klimakrise er moteordet på alles lepper for tiden. Nesten hver dag forteller media om dramatiske endringer i klima og vær. Noen blir deprimerte og frykter for planetens framtid. Hjelper det at lokale politikere erklærer klimakrise gjennom vedtak? Det er kanskje viktigere med aktiv handling som bidrar til å redde klimaet.

Norske bønder har avtaler eller er medeiere i store samvirkeorganisasjoner som bidrar til innkjøp og fordeling av norskprodusert mat ut til butikker, og dermed for norske forbrukere. Eksempler er Tine, Felleskjøpet og Nortura. Store kjeder dominerer dagligvarebransjen: Rema, Coop, Norgesgruppen.

LES OGSÅ: Matvarebransjen er klar for å tenke nytt (Demokraten+)

Store landbruks samvirker inngår avtaler med de store matvarekjedene om distribusjon av produktene. Utvalget blir mer og mer likt – og mindre en i svenske butikker. Mangfoldet av produkter blir lite. Store sammenslutninger kan presse ut de mindre fra kjedenes butikkhyller.

Kulturlandskapet er det du ser rundt deg. Ifølge Wikipedia et landskap som i større eller mindre grad er påvirket av mennesker. Motsetningen er det upåvirkede naturlandskapet. Nå i sommer kan du se bølgende kornåkre. Kanskje kjøper du nyplukkede jordbær. Kanskje ser du dyr på beite. Dette er slik norske bønder har utviklet og bevart kulturlandskapet rundt oss i uminnelige tider.

Hva har disse tingene med hverandre å gjøre? Mye. Kan du som Prøysen se det store i det små?

Transport bidrar til forurensning som skader klimaet. Kortreist mat forurenser mindre. Det gjelder altså å kjøpe mat fra lokale produsenter. Da bidrar du også til å holde liv i norsk matproduksjon. Men hvordan kan du sikre deg mat fra bonden i Onsøy eller Torsnes om du handler på Rema 1000, Kiwi eller de andre kjedebutikkene i Fredrikstad?

En god del norske bønder lager produkter som ikke selges via de store samvirkene til de store matvarekjedene. Går du derimot til Bondens Marked eller reiser til gårdsbutikker i nærmiljøet ditt får du kjøpt disse varene.

DEBATT: «Fredrikstad kommune bør ha en nullvisjon for tap av jordbruksarealer»

Du kan bidra ved å skaffe deg oversikt over navnet på produkter som lokale bønder lager og spørre etter disse hver gang du er i din lokale matbutikk? Og oppfordre de til å lage avtaler med de lokale matprodusentene. Da bruker du din makt som forbruker. Kanskje kan også kommunen lage avtaler med lokale bønder om levering av varer. Slik kan du og jeg bidra til den lokale matproduksjonen og mer mangfold i butikken, hjelpe de bøndene som skaper levende bygder og vedlikeholder kulturlandskapet. Du bidrar til mindre transport, mindre forurensning og bedre klima. Da ser du den store sammenhengen i de små tingene du gjør hver dag. Tenke globalt – handle lokalt!

Fikk du med deg denne?: Populært med mat uten mellomledd

Mer fra: Fredrikstad