Nyheter

«Vi ryker i kvarten»

Det sikkert mange ikke kjenner til, er at fotballekspert Aleksander Schau har slekts-røtter tilbake til Fredrikstad, skriver lokalhistoriker Svein Skahjem.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Svein Skahjem
Lokalhistoriker, Fredrikstad

I Demokraten lørdag 15. juni, uttaler Aleksander Schau seg om fotball VM for damer og Norges sjanser.  Han opptrer gjerne også på TV i forbindelse med store fotballarrangement. Det sikkert mange ikke kjenner til, er han har slekts-røtter tilbake til Fredrikstad.

Det startet med husmann og tømmermann Anders Hansen og hans kone Elen Maria Hansdatter som i 1844 var bosatt på husmannsplassen Presteskauen under Eidsberg prestegård. Det året fikk de en sønn som fikk navnet Johannes og Andersen etter farens fornavn. Denne Johannes søkte underoffiserutdannelse på Fredriksten festning. Ved fremmøte   måtte han oppgi navn.  Offiseren som skulle skrive navnet, mente at Johannes burde skifte etternavn. Siden han var født på Presteskauen, ble det nye navnet Schau. Det var fordi offiseren syntes at Presteskauen var for tungvint. Etter det har derfor slekta hatt Schau som slektsnavn.

Anders Hansen kom som enkemann til Fredrikstad og arbeidet som agronom for skipsfører Semb på Ridderhuset ved Knipleveien. Der døde han i 1875. Johannes A. Schau som hans nye navn lød, flyttet som resten av søskenflokken til Fredrikstad og Glemmen. 1873 giftet han seg med Marie Olsdatter fra Heieren i Torsnes.  Selv gikk han inn i byens politistyrke og var der hele sin yrkeskarriere. Han var en av få i politiet som på den tiden ikke hadde noen anmerkninger på rullebladet. En del år tjente han i Samlaget (kommunalt vinmonopol) siden det var bedre betalt og mer ordnede arbeidstider. 1887 begynte han å bygge seg hus i det som ble Berggata 24 på Apenesfjellet. Hans kone, Marie Schau døde 1908, mens han levde til 1934.

Deres tredje barn, Anders Hagbart Schau, ble født i Hørra i Glemmengata 1880. Han fikk arbeid i en manufakturforretning i Fredrikstad.  Han var som sekstenåring en av stifterne av idrettslaget «Gaa Paa» i 1896 og ble lagets første formann. Dette var friidrettslaget som senere tok navnet FIF, Fredrikstad Idretts Forening.  I 1899 flyttet han til Moss og senere til Sandefjord der han drev egen manufakturforretning.

I sitt ekteskap ble han far til Øivind Schau som ble født i 1914. Under D-dagen i juni 1944, var han nestkommanderende ombord på jageren «Svenner» som forøvrig ble torpedert og senket.  Etter krigen ble han kommandør og hadde kontor på Akershus festning.

Sønnen Finn Schau ble født 1948 og ble skuespiller.  2015 oppførte han et skuespill på Nasjonalteatret som han kalte «Finn og far». Finn ble far til Kristopher Schau og Aleksander Schau. Begge knyttet til underholdningsbransjen i Oslo. Dermed er jeg kommet fram til begynnelsen på denne korte slekts oversikt.

Høsten 2018 hadde jeg med Rolf Schau og hans søster Liv Schau Clarke rundt til steder i Eidsberg der slekta deres kom fra. Blant annet var vi på plassen Presteskauen noe som gjorde et sterkt inntrykk på dem. Hvordan jeg vet noe om denne slekts-grenen? Svaret er at min oldemor, mormors mor, Anne Regine Almgren var søster av Johannes A. Schau. Han hadde også søsteren Lovise som ble gift med Anders Kjellberg. Deres barnebarn ble blant annet Reidar Kjellberg, Sverre Kjellberg, Ellen Kjellberg, Søren Kjellberg, Ragnar Kjellberg, Arne Kjellberg og Else Kjellberg.

Fikk du med deg Svein Skahjems betraktninger om Kniple gård?: «Ulven herjer på Kniple gård!»

Mer fra: Nyheter