Nyheter

Ser kirkene våre i nytt perspektiv

I anledning Borg bispedømmes 50-årsjubileum fikk Lars Ole Klavestad i oppdrag av selveste biskopen å lage en praktbok om de mange kirkene i området. Resultatet ble «Kirken i landskapet» – en murstein på nesten 600 sider og 3,3 kilo.

– Det har egentlig vært utrolig spennende å se det litt fra utsiden. Jeg er ikke en sånn som går i kirken hver søndag, men har et veldig godt forhold til kirken, og syns det er en viktig del av kulturarven vår, sier Klavestad til Demokraten om boka som lanseres mandag.

De siste to årene har kunstneren, forfatteren og landskapsarkitekten tatt et dypdykk i kirkene fra Enningdalen i Halden i sør, til Eidsvoll i nord.  Men interessen for de religiøse byggene, og ikke minst områdene rundt dem, har ligget der lenge.

– Min tippoldefar Christopher Hammer var sogneprest i Råde, og jeg har også en biskop lenger bak i slekta. Sånn sett har jeg en slektslig tilnærming, og gjennom de 12 årene jeg hadde hos fylkeskonservatoren jobbet jeg mye med landskapene omkring kirkene, og det å sørge for at disse skal bli ivaretatt også i framtida, forteller Klavestad.

Fikk frie tøyler

Da han fikk spørsmålet fra Borg-biskop Atle Sommerfeldt om å lage boka, måtte han likevel ta en runde med seg selv før han takket ja.

– Det er en ære å få i oppdrag å skrive en så viktig historie, men skulle jeg gjøre dette, så måtte det bli på min måte og med min innfallsvinkel. Uten frie tøyler hadde nok ikke dette gått, i alle fall ikke på så kort tid. Samarbeidet med bispekontoret har vært veldig bra, sier Klavestad.

Biskopen var på sin side aldri i tvil om hvem han ønsket til å gjøre dette oppdraget.

– Han har vist stor arbeidskapasitet og gjennomføringsevne med sine tidligere bokprosjekter. I tillegg er dette med landskap faget hans, så da vi ønsket å lage en bok som synligjør kirkene i lokalsamfunnene, var han et opplagt valg, fastslår Atle Sommerfeldt.

Fredrikstad domkirke er blant kirkene som er behørig omtalt i Klavestads nye bok.

Fredrikstad domkirke er blant kirkene som er behørig omtalt i Klavestads nye bok. FOTO: Lars Ole Klavestad

Opptatt av menneskene

For både forfatteren og biskopen var det viktig at boka skulle treffe en bred målgruppe, ikke bare de mest dedikerte kirkegjengerne.

– Alle har et forhold til kirkene, enten som et landemerke eller et sted man besøker ved viktige milepæler i livet. Dette er en bok for både de som er historieinteresserte, glade i landskapet og glade i å være ute på tur og utforske ting. Så det er ikke så mye bibelsk i det, men mer den store kulturhistorien, sier Lars Ole Klavestad.

Menneskemøter har også vært en viktig del av jobben med å dreie innholdet i den retningen han ville.

– Det er noe jeg syns har manglet i alle kirkebøker. De er en så viktig del av kirkelandskapet, for det hadde aldri vært der uten menneskene. Alt fra graveren på kirkegården, til noen som er og steller en grav eller arkeologen som leter etter middelalderruiner, eksemplifiserer Klavestad.

Les også: – Allerede som 12-åring hadde han laget 300 kinoplakater (Demokraten+)

Forfatteren har vært opptatt av at bildene i boka skal presentere kirkene ved ulike årstider og tidspunkter av døgnet. Her fra Råde kirkegård.

Forfatteren har vært opptatt av at bildene i boka skal presentere kirkene ved ulike årstider og tidspunkter av døgnet. Her fra Råde kirkegård. FOTO: Lars Ole Klavestad

Tusenårig historie

På veien mot målet har han også gjort mange spennende oppdagelser.

– Jeg er veldig glad i kuriosa og små detaljer som folk ikke vet om, som hemmelige ting i arkitekturen eller kirkekunsten. Når jeg har jobbet med denne boka, har jeg fått noen muligheter jeg ikke ville fått ellers, fordi jeg har hatt et ærend.

– Jeg har vært oppe i de aller fleste kirketårnene, og der har tiden stått litt stille. Noen av dem er jo nesten tusen år gamle, og der ligger den samme duemøkka og støvet som har vært der hele tiden. Så er det gjerne stablet bort noen historiske gjenstander der og masse skriblerier på veggene. Det har blitt litt å tre tilbake i tida, forteller Klavestad.

Pilegrimsleden som går gjennom bispedømmet er det forfatteren kaller en «grønn tråd» i boka, som er langt mer enn bare et oppslagsverk.

– Det er en katalogdel helt til slutt, men selve boka er mer en historiefortelling som handler om en stolthet rundt det landskapet vi lever i, mener Klavestad.

Les også: Klavestad med historiene om de mest kuriøse stedsnavnene i Fredrikstad, Råde og Hvaler (Demokraten+)

– En stor bok å sammenlikne med

De nesten 600 sidene veier totalt 3,3 kilo, så det er et voksent verk han lanserer sammen med biskopen på Litteraturhuset i Fredrikstad førstkommende mandag.

– Jeg tror kanskje det er den største boka som er laget i Østfold, så det er tung litteratur, men lettlest. I kristendommen er det bibelen som gjelder, og jeg tullet litt med biskopen om at jeg hadde en stor bok å sammenlikne meg med, flirer Klavestad.

– Resultatet har blitt glimrende. Ikke bare er den god å se på, den gir også ny innsikt for mange av oss. Ikke minst er det vikitg å minnes om dette nå som lokalsamfunnene våre gjennomgår store endringer, med økt tilflytting, forandringer i kulturlandskapene og bevegelser mot sentrum, supplerer biskop Atle Sommerfeldt.

Mer fra Dagsavisen