Nyheter

Tar ungdomsarbeid til nye høyder

Når det nye ungdomstilbudet i Fredrikstad står klart, blir det unikt i Norge.

Fredrikstad kommune har inngått avtale med Litteraturhuset om leie av et toetasjers lokale. Her vil de lage ressursenter, kafé, stille / lekserom og et generelt hangout til glede for byens ungdommer.

– Det kjennes så positivt å kunne gi dette til ungdommen, sier virksomhetsleder Jannike Amdam Helland for Fritid i Fredrikstad.

– Det er akkurat dette vi har fått høre at ungdommene savner i Fredrikstad; et sted å sette seg ned og spise sammen, og bare henge. Det skal de få gjøre her, sier hun.

Fortsatt er planene noe vage, selv om det ikke mangler på gode idéer.

– Men det er ungdommen som former tilbudet, så det er tidlig å si helt konkret hvordan det blir før de har tatt det i bruk.

LES OGSÅ: Ungdommer opprørt; Kommunen betaler en halv million i året for stengt ungdomsklubb (Demokraten +)

– En unik fusion

Prosjektet er en videreføring av ungdomskafeen Chili, som stengte i fjor.

Hun og kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen gleder seg nå til å åpne dørene for ungdommeni nye lokaler. De mener tilbudet blir helt unikt i Norge.

– Det finnes ikke noe slikt i Norge fra før. Her vil vi kombinere ressursenter med ungdomskafé og utlån av bøker og magasiner, sier han.

– Vi vil samle informasjon om alt fra helse, miljø, jobb og karriere, reise og fritid i egne stasjoner i første etasje. Det vil bli et lokale som er åpent, og som inviterer ungdommene inn, utdyper Amdam Helland.

I første etasje ser de for seg arbeidsstasjoner, bokhyller og hele vegger der det samles informasjon om de ulike temaene. Det kommer til enhver tid til å være tre ansatte på jobb, som kan bistå med rådgivning og leksehjelp.

– Her har vi blant annet hentet inspirasjon fra UngInfo i Oslo. Også ønsker vi at det blir utlån av bøker og alle mulige magasiner her, slik at vi tetter hullet mellom ungdomsklubbene og biblioteket.

Samarbeidet med litteraturhuset gjør at prosjektet har tre ben å stå på; ressurssenter, kafé og litteraturhus.

– Dermed har vi laget en unik fusion som ingen andre har, sier Holøs Pettersen.

Fra kjelleren og opp på loftet

I andre etasje er det luftig og god utkikk. Her er det tenkt å ha en mer tilbaketrukket profil. Likevel er lokalet er en hel verden unna det vi er vant til å tenke på som ungdomsklubber.

– Før har jo ungdomsklubbene hatt tilhold i skolens bomberom. Klubben jeg gikk på som ungom i Rakkestad var sånn. Men vi må våge å tenke nytt, og løfte ungdommen opp og fram. Dette lokalet er perfekt til det, sier Holøs Pettersen.

Her er det kafé med rimelig mat, masse sitteplasser, og et stillerom for studier eller gruppearbeid.

– Foreløpig har vi basert arbeidet med innhold på den undersøkelsen vi gjorde i forkant av opprettelsen av Østsiden ungdomsklubb. Når vi kommer i gang her, blir det ungdommens eget styre som kommer til å jobbe med det, sier Amdam Helland.

De to mener at ungdomstilbudet i byen er godt fra før, spesielt med tanke på at de har små budsjetter. Men det har manglet "noe". Dette hullet tettes nå.

– Vi håper at dette blir en urban møteplass med sentrumsprofil, der det er lett å komme inn og være, i stedet for å henge rundt på diverse serveringssteder.

Skal være stabilt

Det er ikke satt noen dato for når ungdomsklubben skal åpne.

– Vi håper på 1. november. Men det er mye som skal gjøres, og som skal på plass, sier Holøs Pettersen.

Klubben skal være åpen tre eller fire dager i uka. Hvis alt går som planlagt, skal det serveres gratis mat to av dagene, laget av klubben på Østsiden.

Undommene i Fredrikstad har tidligere kritisert fritidstilbudet i byen for å være ustabilt og for å ha hyppige utskiftninger av ansvarspersoner.

– Kan de nå stole på at dette blir et varig og stabilt tilbud for dem?

– Ja, vi ønsker det. Det blir sikkert noen nye ansikter, og noen mer kjente. Men vi flytter jo med oss virksomheten som var i gågata, sier Amdam Helland.

Kommunen har allerede fått inn prosjektmidler, blant annet fra nasjonalbiblioteket.

Glad Litteraturhus-sjef

Daglig leder Roy F. Conradi Andersen sier avtalen med kommunen betyr mye for dem.

– Det er ingen hemmelighet at mange av landets litteraturhus sliter, så for oss er dette kjempemoro. Vi er kjempeglade for å få ungdommene i hus, for selv om de nok kommer til å holde seg mye i sitt lokale er dette en vinn-vinn-situasjon. Eller vinn-vinn-vinn-situasjon faktisk, for kommunen, ungdommen, og oss. Vi har allerede mange ungdomsarrangementer, men håper det vil bli enda fler. Og som alltid vil de enten være gratis eller ha lav billettpris, sier Conradi Andersen.

Leieprisen i Litteraturhuset er 300 000 kroner, mot 414 500 kroner i gågata. De nye lokalene er dog mindre enn de forrige.

– Vi har en bedre avtale med den nye løsningen. Her har vi altså kommet til en bra avtale slik vi ser det, sier Holøs Pettersen.

Mer fra Dagsavisen