...
Barnehagefristen 31. august får mye av skylda for sommerbarna, og bør vurderes, mener lederen for jordmorforeningen, Marit Heiberg. Foto: ANB/Arkiv

Høstsex skaper hodebry

Stadig flere blir født i løpet av sommermånedene.

Publisert 06.08.2012 kl 20:29 Oppdatert 06.08.2012 kl 20:34

Tips en venn på e-post:

Tidligere var fødselstoppen i Norge i løpet av vårmånedene mars, april og mai. Når er toppen midt i solsteiken og ferierushet.

– Det er en utfordring som vi har hatt på dagsorden en stund nå. Vi ser tendensen flere steder, både på de store og på mindre sykehus. For oss betyr det at det er mest trøkk på den tida det er dårligst bemanning ved sykehusene, sier Marit Heiberg, leder for Den norske jordmorforening.

Tidligere var fødselstoppen i vårmånedene - rundt ni måneder etter sommerferien. Nå er toppen forskjøvet til sommeren.

– Dette er et nytt fenomen, men tendensen har vært tydelig de siste årene. Det vi ser er at regelen med barnehageopptak ikke slår så heldig ut, og det enkleste er kanskje å gjøre noe med dette politisk, sier Heiberg.

Høyres Linda Hofstad Helleland sa til NTB i juni at det er på høy tid å ta grep om reglene for barnehageopptak.

– Dagens regelverk har gått ut på dato. Hvis barnet ditt ikke er født før 1. september risikerer du å ikke få barnehageplass før det fyller to år, sier nestlederen i Høyres programkomité.

Helleland mener løpende barnehageopptak med månedlige telletidspunkter bør bli normen for norske kommuner.

– Vi vil fortsatt ha et hovedopptak i forbindelse med skolestart, og vår løsning er uansett billigere enn å innføre to hovedopptak, sier hun.

Regjeringen mener et slikt tiltak vil bli for dyrt, og statssekretær Ragnhild Setsaas (SV) påpeker overfor NTB at overkapasitet i barnehagene er noe de ikke vil prioritere.

I fjor var august den måneden det ble født flest barn i Norge - tett fulgt av juli og juni. Ved alle landets største sykehus ligger årets juli godt over gjennomsnittet for antall fødsler. Flest kom til ved Oslo universitetssykehus, hvor 909 barn ble født. Aldri før har det blitt født så mange barn i løpet av en måned ved sykehuset.

– Juli stikker seg ut, og det er krevende for oss. Vi bruker mye tid på våren for å planlegge sommeren slik at vi klarer å gjennomføre den på en god måte, sier Kristi Hjelle, assisterende avdelingsleder ved fødeavdelingen på Ullevål.

– Dette er noe vi har sett de siste fem årene, så det er ganske nytt for oss, sier hun.

– En utfordring

Også i Trondheim merkes sommertoppen. Her kom 369 jenter og gutter til verden i juli - 44 mer enn gjennomsnittet for 2012.

– Det blir en utfordring i forhold til å ha nok folk på jobb. De som jobber deltid, må jobbe mer, og vi må sørge for å ha nok tilgang på tilkallingsvikarer, sier Anne Lise Beversmark, seksjonsleder for fødeavdelingen ved St. Olavs hospital.

I hvor stor grad kvinner planlegger når de skal føde, er hun usikker på. Men utviklingen er uansett tydelig:

– Vi ser tendensen spesielt fra 2008, og spesielt i juli. Man kan ikke fastslå noen årsak uten at det gjort undersøkelser, men det hadde kanskje blitt et annet mønster med en annen opptaksdato til barnehagen, sier hun. (ANB-NTB)