Judo-boomen i Fredrikstad

Judo-sporten i Fredrikstad har slitt i motbakke de siste 10 årene. Nå har den fått vind i seilene igjen. I samme år som Østfold Judokrets runder 30 år.

Publisert 10.10.2008 kl 06:50 Oppdatert 10.10.2008 kl 06:50

Tips en venn på e-post:


...
Foto: Stein H. Johansen

I TX-kampsportsenter trener et trettitalls utøvere to ganger i uka. Og trener er den gamle mester Knut Harefallet - som i sin aktive karriere tok med seg seks NM-gull i seniorklassen og et knippe av samme valør mens han var junior. I 1997 sluttet han med konkurranseidretten og med Harefallet gikk også mye av lufta ut av judo-ballongen i Fredrikstad.

At Knut Harefallet fortsatt har et hjerte som brenner for judo viser det faktum at han ikke bare er trener i egen klubb, men også hovedleder i tillegg til at han er leder i Østfold Judokrets.

- Det begynte i fjor da en del av gamlegjengen kom sammen. Jeg selv, Vidar Lyngmo, Morten Olsen, Bård Hultengren og den tidligere kretstreneren Knut Thomasrud ble enige om å prøve å få til noe igjen. Det har gått over all forventning. Nå er det nær 100 som driver judo på aktivt nivå i Østfold. En liten eksplosjon, sier Harefallet.

Og aller størst har nok eksplosjonen vært i Fredrikstad. Etter bare ett år har Fredrikstad judoklubb fått fram talenter som hevder seg i norgestoppen.

- At det en periode gikk tilbake med judosporten skyldes nok konkurranse med andre kampsporter. Judoen tapte tilsiget av rekrutter til en del av disse og dermed gikk det utforbakke.

Men nå er vi på skinner igjen. Husk at judo er en olympisk idrett og en kampsport med særdeles lange tradisjoner, sier Harefallet.

- Slik rekrutteringen nå har blitt tror jeg ikke det vil vare lenge før Fredrikstad igjen er på judo-kartet for alvor.

Vil feire

I og med at vi i år har rundet 30 og igjen har fått vind i seilene ønsker vi å få til en markering.

29. november finner feiringen sted. Det er mitt håp om at mange av de som tidligere var aktive eller på en eller annen måte var tilknyttet judosporten i Østfold tar kontakt med meg og blir med på festen.

Vi ønsker å smi mens jernet er varmt slik at vi kommer skikkelig på skinner igjen, sier Knut Harefallet før han går tilbale til instruktørjobben.