annonse

Anita og «Iver» fra Varmestua dro til Slottet!

Kongelige gjester
Kongelige gjester: Første stopp var hos Kirkens Bymisjon i Tollbugata før turen gikk til Slottet og førjulssamling med kongefamilien. (Foto: Erik Wiggo Larsen)
Til slottet
Til slottet: (Foto: Erik Wiggo Larsen)
Kongelige gjester
Kongelige gjester: Bjørn Ivar Vedal og Anita Lund fikk personlige invitasjoner til førjulssamling hos kong Harald. – Dronninga skal få en skikkelig klem, planla Bjørn Ivar før bussavgang til hovedstaden. (Foto: )
Nyklipt før slottsbesøk
Nyklipt før slottsbesøk: Bjørn «Iver» Vedal tar besøket hos kongefamilien med «stoisk ro», men innrømmer etter hvert at han både har gledet og gruet seg litt til denne dagen. (Foto: )
Trodde ikke det var sant
Trodde ikke det var sant: Det var først når hun fikk invitasjon fra H.M. Kongens hoffsjef i hendene Anita Lund forstod at hun skulle spise lunsj sammen med kongefamilien på Slottet. (Foto: )
Tunge høytider
Tunge høytider: Anita Lund(50) synes høytidene er ekstra tunge. – Det er mye jeg savner. Når byen pyntes og folk haster avgårde til pakkeinnkjøp og familieselskaper synes jeg det er en tøff tid. (Foto: )

Med en personlig invitasjon fra H.M. Kongens hoffsjef i lomma gikk Anita og Bjørn Ivar tirsdag formiddag om bord i bussen til Oslo. – Jeg har aldri vært på slottet tidligere og er utrolig spent, smilte Anita.

  • Tomm Pentz Pedersen

Anita Lund(50) har kommet til Varmestua i god tid før bussen kommer. Hun er daglig innom huset i Farmannsgate.

– Det her kommer til å bli en stor opplevelse. Når Ole (Alm) spurte meg om jeg ville være med på en førjulssamlingen hos kongefamilien var jeg sikker på at han tøyset med meg. Det eneste jeg husker med Slottet er at vi var på utsiden og så oss rundt når vi var på klassetur. Jeg har sovet godt i natt, en tur som dette er jo bare glede!

– Kongen bør se alle

Daglig leder i Varmestua Fredrikstad, Ole Alm, forteller at det er satt opp et program for samlingen i Dronning Sonja Kunsthall - hvor kong Harald ønsker velkommen, mat serveres og det blir både underholdning, sang og taler. Anita håper hun får vekslet noen ord med noen fra kongefamilien.

– Får jeg snakket med kongen skal jeg fortelle hvor viktig Varmestua er for oss rusmisbrukere her i Fredrikstad. Kongefamilien bør se alle i samfunnet synes jeg, og det vil de jo gjøre nå siden de har invitert så mange til et eget førjulsselskap.

Det var Blå Kors Norge som først fikk henvendelsen fra Slottet om denne julelunsjen og som fordelte invitasjonene rundt til sine avdelinger i landet, forklarer Ole Alm.

– Når vi kunne velge to personer som skulle få møte kongefamilien falt valget på Anita og Iver. Jeg er overbevist om at deltagelsen i denne førjulssamlingen på Slottet kommer til å bety mye for begge, og noe de garantert kommer til å huske i lang tid. I tillegg er jo dette også morsomt for Varmestua.

Tunge høytider

Varmestua er et gatenært lavterskeltilbud for rusavhengige, drevet av Stiftelsen Blå Kors Fredrikstad. Hver dag er mellom 80 og 100 brukere innom for å få tilbake varmen i kroppen og spise et måltid.

– For meg betyr Varmestua alt! sier Anita Lund ettertenksomt. – Måltidene og felleskapet er viktig, uten dette tilbudet hadde dagene blitt veldig triste. Jeg har ruset meg i store deler av livet og da blir man ensom etter hvert.

Høytidene er ekstra tunge innrømmer Anita. Når vi spør om jula som nærmer seg trekker hun seg litt tilbake i stolen og blir blank i øynene.

– Det er mye jeg savner. Når byen pyntes og folk haster avgårde til pakkeinnkjøp og familiesamlinger synes jeg det er en tøff tid. Da føler man seg enda mer utenfor samfunnet.

Varmestuas egne slottsgjester tar plass på TIMEkspressen til Oslo. Vi vinker farvel, ønsker lykke til og ber Bjørn Ivar Vedal, eller «Iver» som han er mest kjent som, hilse til kongen.

– Kongen? Nei, jeg skal møte dronninga og gi ho en god klem!