annonse

Barneombudet reagerer på behandlingen av enslige mindreårige asylsøkere

: (Foto: )

Barneombud Anne Lindboe er bekymret over forsvinninger, selvmordsforsøk og høyt skolefravær blant unge enslige på asylmottak

  • NTB

De unge enslige asylsøkernes vilkår blir et tema på Ap-landsmøtet rett over påske. I dag er det vedtatt politikk at unge asylsøkere bare får midlertidig opphold fram til de fyller 18 år. Da må disse ungdommene i hovedsak forlate landet. Men dersom Ap snur i denne saken, vil det ikke lenger være flertall for en slik linje. Nå er det Ap og regjeringspartiene Høyre og Frp som sikrer ordningen, som for øvrig ble innført under den rødgrønne regjeringen.

– Kravet vårt er at Ap må avvikle midlertidigheten for enslige mindreårige asylsøkere, ikke for alle, men for langt flere enn i dag, sa AUF-leder Mani Hussaini nylig til Dagens Næringsliv. Han får støtte fra flere fylkeslag i Ap som vil gjøre det lettere enn i dag å gi varig opphold til de unge asylsøkerne som er mellom 15 og 18 år.

Under den rødgrønne regjeringen fikk bare fire prosent av disse ungdommene midlertidig opphold. Dagens Høyre/Frp-regjering har imidlertid strammet inn på praktiseringen. Nå anslår Utlendingsdirektoratet at 70 prosent havner i kategorien som fører til at de i stor grad må ut av landet når de fyller 18 år.

Ap-nestleder Hadia Tajik forsvarer ordningen med midlertidighet for de unge asylsøkerne. Hun poengterer at disse ungdommene skal ivaretas på en skikkelig måte, men står fast på at de som får avslag på søknad om varig opphold skal ut av landet når de fyller 18 år. Etter det vi forstår, frykter Ap-ledelsen at en het asyldebatt skal skygge for det ledelsen mener bør være hovedbudskapene på landsmøtet.

Barneombud Anne Lindboe er blant dem som reagerer på regjeringens behandling av enslige mindreårige asylsøkere. Hun er bekymret over forsvinninger, selvmordsforsøk og høyt skolefravær blant unge enslige på asylmottak. Her må det åpenbart tas visse grep, men svaret er ikke permanent opphold til alle.

Vikarierende innvandringsminister Per Sandberg (Frp) advarer Ap mot å slå inn på en naiv linje i dette spørsmålet. Han mener det har vært helt nødvendig med begrensede tillatelser.

– Det sender et tydelig signal ut i verden om at det er ingen vits i å legge ut på en farefull reise til Norge hvis du ikke har krav på beskyttelse, sier Sandberg.

Han mener tallene taler sitt tydelige språk. I 2015 kom det 5.500 enslige mindreårige til Norge. I fjor kom det bare litt over 300. Det hører også med til bildet at stadig flere enslige mindreårige flyktninger blir bosatt.

Oppsummert: Ungdommene som får varig opphold blir raskere bosatt, mens de andre sendes ut av landet når de blir myndige. Politikken virker. Da virker det mot sin hensikt å endre på systemet dersom man fortsatt har tro på politikken. Det vil være naivt å snu.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.