annonse

Chastain inspirert av «hudløs» Ullmann

ULLMANN:
ULLMANN: Jessica Chastain fotografert sammen med Liv Ullmann foran «Frøken Julie»-premieren i Toronto i 2014

Pokerfilmaktuelle Jessica Chastain har mer tro på hardt arbeid enn på gambling. Og det skader aldri med litt Ullmann-inspirasjon

  • Emil L. Mohr

Oscar-nominerte Jessica Chastain leverer tittelrollen i manusveteranen Aaron Sorkins regidebut «Molly’s Game», som har norgespremiere fredag.

Basert på en sann historie spiller hun Molly Bloom, som slår seg opp som pokerarrangør etter å ha fått en lovende skikarriere spolert av skade. Skjønt, i egen sylslanke, sortkledde person tar Chastain (40) avstand fra pengespill.

– Jeg hater tanken på å kaste kontanter ut vinduet. «Huset» vinner jo alltid, sier hun til NTB i festivalbyen Toronto.

– Jeg tror ikke det er smart å legge energien sin i noen form for gambling. Jeg tror på hardt arbeid, understreker hun videre.

Tid for ømhet

Chastain kan derimot være med på at Hollywood, med sine veldokumenterte opp- og nedturer, har mye til felles med Las Vegas.

– Jeg betrakter nok filmbransjen som et parti poker. Men jeg lever ikke livet mitt som noe lykkespill. Jeg misliker ideen om at du skal ha flaks, og så skal det være derfor det går bra for deg.

I stedet gikk California-rødtoppen Chastain den «tunge» veien med Shakespeare-teater og dramastudier ved Juilliard School i New York. Lerret-gjennombruddet hennes kom i 2011, takket være titler som «The Help» og «The Tree of Life».

I 2014 figurerte hun sentralt i Liv Ullmanns «Frøken Julie», noe hun ikke glemmer med det første.

– Det var fantastisk å jobbe med Liv, sier Chastain.

– Hun er så sensitiv, åpen, emosjonell og øm. Følelsene hennes er rett og slett synlige – det er, for å bruke et forslitt uttrykk, som om hun ikke har hud. Det var et veldig inspirerende samarbeid.

Hardt hjemmepress

Bloom-skikkelsen oppfostres av en storforlangende trenerfar, spilt av Kevin Costner, som kjører rene militærregimet i alpinbakken. Chastain vet ikke om hun har troen på det heller.

– Jeg vokste ikke opp med noen «scenemamma» eller noe sånt – jeg kom til dette yrket av meg selv. Hvis jeg hadde hatt noen som presset meg, ville jeg sannsynligvis ikke hatt den samme lidenskapen jeg har i dag, spekulerer hun.

– Når det er sagt, kommer det veldig an på individet. Molly elsket å stå på ski, og fikk definitivt konkurranseinstinktet sitt hjemmefra. Hun pusher seg selv like intenst som faren pushet henne. Jeg tror ikke hun ville forandret på akkurat det.

Imidlertid skal moren, Jerri Chastain, ha hatt et visst grep om kortspill. Kanskje veier det inn i datterens skepsis til fenomenet.

– Det var mora mi som introduserte meg for poker. Vi spilte om Halloween-godteriet jeg hadde tilegnet meg med «knask eller knep», og jeg tapte veldig mye av det. Jeg tror det var sånn hun fikk det bort fra meg, for posene våre var temmelig fulle.

Rått parti

– Molly innkasserer 3.000 dollar på sin første pokerkveld. Hva tjente du på din første skuespillerjobb?

– Jeg tipper et par hundre dollar. Jeg laget reklame for transportetaten i Utah, røper Chastain lattermildt overfor NTB.

– Jeg spilte en slags heks som hadde visjoner om et bestemt transportsystem. Lønna gikk rett til husleie eller bensin. Det ble ikke nok – det var nemlig ikke store oppdraget.