annonse

Familien Lykken fra Begby: – Det er mange kreative mennesker i Fredrikstad

KLARE
KLARE: Kjersti Lykken, Milla (7) og Alaska (12). (Foto: Caroline Tolfsen)

I morgen er det klart for både feiring av nasjonaldagen og Fredrikstads 450-års jubileum. Demokraten har møtt familien Lykken fra Begby, som gleder seg veldig til den store dagen.

  • Caroline Tolfsen

Det blir litt ekstra feiring av oss selv på 17. Mai i år, da både Fredrikstad by og Grunnloven skal markeres. 17.maikomiteen venter omlag 30.000 mennesker i sentrum, hvis været holder, og barnetoget blir det største folketoget noen sinne. Hele 30 foreninger har meldt seg. Leder i 17.mai-komiteen, Camilla Eidsvold, sier til Demokraten at det blir et storslått folketog.

– Vi får se store foreninger i toget, ikke bare idretten. Dette vil vise bredden av lag og foreninger i byen vår.

Komiteen har også fått med seg korps fra nabobyen i år. Det er Hafslund Musikkorps som skal spille.

– Vi sliter litt med at musikkorpsene i Fredrikstad skal rekke alt, og mange er veldig slitne. Så det er hyggelig at Hafslund Musikkorp stiller opp! Sarpsborg er jo hovedbyen, det er jo en grunn til at vi er her, så da får vi de mer en gjerne bli med på feiringen vår, forklarer Eidsvold.

– Det var mange branner

Og det er nettopp Sarpsborg som er grunnen til at Fredrikstad ble grunnlagt. Familien Lykken fra Begby ser fram til å markere og feire både byen og nasjonaldagen. Kajsa Lykken (12) har lært om by-historien på skolen.

– Det var mange branner i Sarpsborg, som gjorde at de trengte en ny by. Så da ble Fredrikstad til, forteller hun.

Fredrikstad by ble grunnlagt av Fredrik II av Danmark-Norge under den nordiske sjuårskrigen i 1567. Under krigen mellom Danmark-Norge og Sverige, brente svenskene ned Sarpsborg. Befolkningen ønsket en ny by, som var mindre utsatt for fremtidige angrep. Fredrikstad kan derfor sees på som en gjenreising av Sarpsborg, som ble grunnlagt i 1016 av Olav den Hellige. (kilde: wikipedia)

– Jeg synes det er fint at de lagde en ny by her, mener Kajsa.

Alle skolene er med

I år blir også samtlige av skolene i Fredrikstad å se i toget. Etter initiativ fra jubileumskomiteen og leder Irene Østbø, ble det utviklet en ide om å ha en historisk tidslinje i toget. Skolene skal representere 500 år med historie, fra 1567 til 2067. Kajsa går på Begby skole, og skal i toget kle seg ut og spille skuespill fra årene 1613 til 1627.

– Vi skal kle oss ut, synge en sang og spille at vi handler av hverandre, sier Kajsa.

Hun har leid kostyme fra Kostymeloftet.

– Det blir nok litt rart å gå i kostyme, men jeg gleder meg veldig!

Det beste er godteri

Familien Lykken skal både feire dagen i Fredrikstad-sentrum og på Begby skole. Kajsa og søsteren Milla (7) gleder seg til både godteri, is og korpsmusikk. De skal blant annet feire 17.mai hos besteforeldrene i byen, sammen med mor Kjersti og broren Henrik Lykken (10).

– Jeg synes det beste med 17.mai er godteri, smiler Milla.

Milla og Kajsa har gått i tog i byen en gang tidligere, og synes det blir spennende å være med i år. Kjersti gleder seg til å se barnetoget, og synes ideen om tidslinjen er veldig bra.

– Det blir interessant å se. Det er mange kreative mennesker i Fredrikstad, og jeg kjenner ikke historien så godt så langt tilbake, men det vil jo toget vise med kostymer, sang og skuespill.

Hun tror det vil merkes at det blir en spesiell stemning i byen, når også jubileet skal markeres på nasjonaldagen. For henne er 17.mai en viktig dag.

– Det er en morsom dag for hele familien. Jeg er stolt av Norge, det er fint å ha på bunad og koselig å se mange glade mennesker som er ute og koser seg!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.