annonse

Forby privat bruk av fyrverkeri!

450 ÅR
450 ÅR: Fredrikstad kommune inviterte alle til felles markering og stort fyrverkeri når jubileumsåret ebbet ut. (Foto: Geir Andersen)

Siden årsskiftet 2005-2006 og til i dag har 62 personer fått alvorlige øyeskader og 147 personer moderate øyeskader forårsaket av fyrverkeri natt til nyttårsaften.

  • Tomm Pentz Pedersen

Overlege Nils Bull ved Haukeland universitetssjukehus fører hvert år statistikk over hvor mange som er behandles for øyeskader etter nyttårsfeiringen i hele landet, og selv om det er andre året på rad med nedgang i antallet øyeskader sier han følgende til NTB. – Det er fremdeles for store konsekvenser for dem som blir alvorlig skadd, mener Bull, og ønsker seg et forbud mot privat fyrverkeri. – Felles fyrverkeri kan være en av årsakene til nedgangen i skadetallet.

Mandag ettermiddag begynte det å brenne i et rekkehus på Lisleby, og politiet var tydelige i sine uttalelser om årsaken. – To menn avhørt som mistenkt på stedet. De har lekt med fyrverkeri altfor nært bebyggelsen kort tid før brannen startet, meldte politiet og opplyste samtidig at mennene er i 50-årene. Flere har blitt flinkere til å bruke beskyttelsesbriller og det skjedde noe positivt med skadestatistikken etter at det i 2008 ble forbudt å bruke styrepinneraketter. Men fristelsen er stor rett over grensa og i løpet av noen få uker har tollvesenet på Østlandet beslaglagt over 200 ulovlige raketter – noe som garantert indikerer at det fraktes mange slike raketter inn i landet.

De populære bakkebatteriene er heller ikke ufarlige. Alle de tre alvorlige øyeskadene etter årets feiring og to av de moderat alvorlige skjedde etter bruk av effektbatteri. Derfor mener vi at skadeomfang, brannårsaker og porsjonen med flaks, som noen heldigvis har med seg på nyttårsaften, gjør at tiden er inne for å forby privat bruk av fyrverkeriartikler!

Fredrikstad kommunes avslutning på jubileumsåret viser hvor sosialt og engasjerende et felles fyrverkeri-arrangement virkelig kan være.