annonse

Franske velgere lar seg ikke skremme

TIL STEDE:
TIL STEDE: Politiet var markant til stede i paradegata Champs-Élysées fredag, dagen etter terrorangrepet. Det ble panikk i den travle gata da en 39 år gammel mann begynte å skyte mot politiet. ( Foto: AP )

– Om jeg skal stemme på søndag? Selvfølgelig, sier en kvinne på vei til jobben i Paris fredag morgen.

  • NTB

Kvinnen i 40-årene haster bortover gata. Hun tror ikke folk lar seg ikke skremme av terrorangrepet torsdag kveld, tre dager før første runde i presidentvalget går av stabelen.

– Nei, det tror jeg ikke. Folk er ikke så redde, sier hun til NTB før hun løper videre.

Men hundrevis av mennesker sprang for livet på den turisttravle paradegaten Champs-Élysées i sentrum av Paris da en 39 år gammel mann steg ut av en bil og begynte å skyte mot en gruppe politifolk.

En politimann og gjerningsmannen ble drept, og to politifolk og en kvinnelig turist ble såret i angrepet. Etterpå lignet Champs-Élysées en krigssone, med hundrevis av væpnede politifolk med hjelmer og skuddsikre vester, blinkende blålys og sirklende helikoptre.

Et stort område ble sperret av. Fransk politi jaktet fredag på eventuelle medhjelpere, mens president François Hollande kalte inn til krisemøte i presidentpalasset.

Valgfrykt

Det har lenge vært frykt for at et terrorangrep kan true det franske presidentvalget. Frankrike har hatt unntakstilstand i to år etter en serie terrorangrep som har tatt minst 230 liv.

Meningsmålinger tyder så langt på at velgerne er mer opptatt av økonomiske problemer og skyhøy arbeidsløshet enn terror, men analytikere har understreket at dette kan endre seg dersom det kommer et nytt blodbad.

Frankrike-ekspert Franck Orban ved Høgskolen i Østfold tror likevel de aller fleste vil gå og stemme på søndag.

– Franskmenn er dessverre vant til terrorepisoder. Det har blitt en del av deres hverdag, påpeker han.

Statsminister Bernard Cazeneuve forsikret fredag at tilstrekkelige sikkerhetsstyrker er mobilisert for å trygge valget.

– Ingenting skal forhindre dette grunnleggende demokratiske øyeblikket for landet vårt, sa statsministeren etter et møte i regjeringens sikkerhetsråd.

Kan løfte Nasjonal front

Erfaringer fra tidligere hendelser viser at opinionen ikke lar seg påvirke særlig mye, mener professor i statsvitenskap Raino Malnes ved Universitetet i Oslo.

– Men det er ikke utenkelig at Nasjonal front får et lite løft, og siden kandidatene i toppen ligger tett, kan selv en liten framgang bli utslagsgivende for hvem som går videre til andre omgang, sier han til NTB.

Tre av de fire kandidatene som kniver om å komme til andre valgomgang, avlyste valgkampen fredag.

Men Nasjonal front-leder Marine Le Pen var likevel ikke sen om å gå ut og kreve skjerpet grensekontroll og at utlendinger som befinner seg på overvåkingslister, kastes ut – to sentrale elementer i hennes valgprogram.

Også konservative François Fillon lovet fredag å beholde unntakstilstanden dersom han blir valgt.

– Kampen for det franske folkets frihet og sikkerhet er min kamp, sier han.

Advarer mot panikk

Sentrumskandidaten Emmanuel Macron, som har en knapp ledelse på de andre, advarer på sin side mot å bruke angrepet på å score politiske poeng.

– Vi må ikke gi etter for panikk, og vi må ikke tillate at dette blir utnyttet, slik noen kan tenkes å gjøre, sier han til fransk radio.

Mer terrorfrykt kan imidlertid ramme venstreradikale Jean-Luc Mélenchon, som ikke anses for å være særlig sterk på sikkerhetspolitikk.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.