annonse

Hentet himmelhøy inspirasjon til nytt teaterstykke

KLART FOR KJEMPEHOPP
KLART FOR KJEMPEHOPP: 15.mars står denne gjengen klar på K60. Inspirasjonen til skuespillet er hentet fra Felix Baumgartner, som i 2012 hoppet til jorden fra en heliumballong i stratosfæren fra 38.969 meters høyde over New Mexico. (Foto: )

Rekordhoppet til østerikeren Felix Baumgartner har vært med å inspirere Silje Louise Waters´ nye teaterstykke «Baumgartners sitat».

  • Ole Wright

«Noen ganger må man riktig høyt til værs for å forstå hvor liten man selv er», sa fallskjerm- og basehopperen, Felix Baumgartner, før han hoppet fra stratosfæren i en fallskjerm fra en heliumballong 38.000 meter over jorden.

Det er dette sitatet som har inspirert Silje Louise Waters til å lage forestillingen «Baumgartners sitat», og hun forteller:

– Det ligger veldig mye i det sitatet, og det viser litt hva vi jager etter her i verden.

– De fleste har vel et behov for å føle seg sett. Men berømmelse og dette behovet for synlighet har på mange måter blitt den nye «maten» vår. Derfor ønsker jeg å vise hva mennesket har trengt for å overleve i dette stykket, fortsetter hun.

Behovspyramide alá Waters

Den unge regissøren, som sist var aktuell med showet «Fredrikstad på Isen», fortsetter med å fortelle at hun har tenkt ut hele 128 sider med teater i forbindelse med dette behovet og sitatet.

– Dessuten har jeg lest en del om Maslows behovspyramide. Men jeg ville ikke gå for langt inn i den, så derfor lagde jeg på en måte min egen versjon.

– Dette teaterstykket blir ikke noe tungt, akademisk materiale, understreker hun og forteller at det derimot blir massevis av humor for å få frem et poeng når stykket har premiere 15.mars.

– Jeg lover at dette kommer til å bli en morsom forestilling, forsikrer Waters.

Gjenoppstår på scenen

En av de som virkelig ble sett i løpet av sin levetid, var den amerikanske popkunstneren Andy Warhol. Han regnes ofte som en av de mest betydningsfulle kunstnerne fra forrige århundre, og skal i stykket til Waters gjenoppstå fra de døde i Alexander Hermansens skikkelse.

– Jeg har ikke noe personlig forhold til ham og kunstens hans. Men jeg husker jo det berømte sitatet «15 minutes of fame», og i dag er vel det mer aktuelt enn noen gang, sier Hermansen og runder av med å fortelle at han ser på behovet for berømmelse som et spennende tema å skulle spille ut på en scene.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.