annonse

Inspirert av barnebarnet

Første barnebok
Første barnebok: Svenn Poppe har en rekke lokalhistoriske utgivelser bak seg. Nå utgir han sin første barnebok «Soldater, planker og fotball». (Foto: Erik Wiggo Larsen)

Svenn Poppe(74) har en rekke bokutgivelser bak seg. Nå har han skrevet sin første barnebok «Soldater, planker og fotball», historien om kong Frederiks by. Boka kom i stand etter at et av barnebarna fattet interesse for nærmiljøets historie - for omtrent tre år siden.

  • Erik Wiggo Larsen

Arbeidstittelen på boka har hele tiden vært «Boka til Cornelius». En tittel som hadde sin bakgrunn i at en svigerdatter fortalte meg at et av barnebarna mine, Cornelius, da seks år gammel, var blitt svært opptatt av Fredrikstads historie. Han lurte og spurte om alt mulig. «Kan ikke du skrive en historiebok om Fredrikstad for barn?» var det neste spørsmålet fra familien. Først oppfattet jeg det som en spøk, ikke minst fordi jeg aldri hadde skrevet for barn før. Men, sakte men sikkert vokste tanken fram om at dette jo var en morsom utfordring, forteller Svenn Poppe.

Tilpasset målgruppen

-Språk som er tilpasset målgruppen, samt å velge ut stoff som pirrer barns nysgjerrighet har vært de største utfordringene med utgivelsen. –En stor takk til statsstipendiat Petter Ringen Johannssen som har gått god for historiefortellingen fra istiden og fram til i dag.

Tilegnet barnebarna

Boka er rikt illustrert av Gressvikmannen Håkon Lie og utgitt på Poppes eget forlag. Den er selvfølgelig tilegnet alle barnebarnene; Ola, Cornelius, Håkon, Oskar, Astri Cornelia, Martine, Andreas og Ingrid.

Boka er foruten å være en historiebok om byen vår også en fin bok å bruke for familien når de skal finne seg utfluktsmål rundt omkring i distriktet.

Et utdrag fra boka

Under overskriften «Det første elektriske lyset i Norge» forteller forfatteren;

-Hva skjer? Et underlig lysskjær over Lisleby skremte opp folk som befant seg langs Glomma en januardag i 1877. Folk spurte seg om det var brutt ut brann i et sagbruk igjen. Det var ingen ting de var mer redd for enn nettopp det. Men det var ikke brann denne gangen. Det folk så, var det første elektriske lyset som noen gang ble tent i Norge, kanskje i hele Skandinavia.

demokraten@demokraten.no