annonse

Kommer Gamlebyen til kort?

: (Foto: )

Nylig klistret Gamlebyen Elektriske opp salgsplakater på inngangsdøra som proklamerer store rabatter og varsel om at butikken snart stenges for godt. Mandag kunne vi melde at innehaver av Gamlebyen Papir og Kortevare, Tor Gudim, forsøker å selge Kortevaren.

  • Tomm Pentz Pedersen

– Jeg har nå holdt på i tre år og butikken gir ikke overskudd som man kan ta ut. Jeg fører regnskap og gjør det meste selv, unntatt å stå i butikken. Slik kan jeg ikke holde på lenger, jeg er pensjonist, ja faktisk litt over det også, så nå vurderer jeg å selge butikken, sier en resignert innehaver.

Kortevaren har eksistert i 78 år og er kjent for sitt rikholdige vareutvalg, langt utenfor Fredrikstads kommunegrenser, og det med et mildt sagt begrenset butikkareal. Syltestrikker eller vinkorker? Kortevaren har alltid hatt varene du trodde ikke var i handel lenger, eller for den slags skyld varer du ikke visste at du trengte - men kjøpte likevel.

Torsdag fikk jeg besøk på kontoret av Kari Arntzen, datter av Ingrid Christensen(bilde) som startet Kortevaren i 1939. Christensen ble dessverre tidlig enke, men gjennom 42 år bak disken drev hun spesialbutikken basert på iherdig innsats og hjerte for egen virksomhet. Vi intervjuet Christensen når hun overlot butikken til nye eiere i 1981 og villig vekk fortalte hun den gangen om det store vareutvalget - fra Gnav-kort og sprellemenn til tannbørster, ringer, halskjeder, trekkoppbiler, barnetøy, oppvaskkluter og synåler. Datteren Kari forteller at hun nærmest «vokste opp» i bakrommet på Kortevaren. – Når jeg ble eldre husker jeg at første arbeidsdag i romjula ikke var den dagen jeg gledet meg mest til, smiler hun. – Da skulle vi nemlig ha varetelling. Jeg hadde en kjempefin oppvekst, men det fristet ikke å ta over butikken.

Jeg kan underskrive på at bekymringen Kari Arntzen har for at Kortevaren nå kan forsvinne for godt deles av mange. Både av oss som gjerne er innom Gamlebyen så ofte vi har mulighet, og garantert hele Østfold - ja, sikkert hele landet når turistsesongen er på sitt beste - Kortevaren har selvfølgelig vært behørig presentert i NRK-programmet Norge Rundt!

Vår sak om at dørene til Gamlebyen Papir og Kortevare snart kan bli stengt for godt har skapt stort engasjement blant våre lesere - det overrasker meg ikke. Når etablerte og gamle butikkvirksomheter legges ned brukes ofte ordene «En institusjon blir borte» - etterhvert kanskje et litt forslitt uttrykk - men det gjelder ikke Kortevaren. Gamlebyen Papir og Kortevare er en institusjon innen handel over disk!

Dagens kremmere kan ikke overleve på at vi kun oppfatter butikken som spennende eller at vi nøyer oss med å snuse inn litt nostalgisk duft fra fordums varehyller - det er klingende mynt i kassa som teller og flittig bruk av bankterminalen. Når det er sagt vil jeg påstå at innehaver Tor Gudim og datteren Charlotte Bruun Gudim selv må ta på seg noe av skylden for omsetningsnedgangen. Vareutvalget er ikke rikholdig og omfattende som tidligere og da faller hele konseptet rundt et kortevareutsalg. Samtidig krever et stort vareutvalg og mye «på lager» i hyllene en sterk økonomi - dermed blir det en vanskelig økonomisk runddans - det har vi forståelse for!