annonse

– Lite hensiktsmessig å rehabilitere

BORGE SYKEHJEM RIVES FØR FYLTE 50
BORGE SYKEHJEM RIVES FØR FYLTE 50: - Kommunens faglige vurdering er at den over 40 år gamle bygningen, som på rivingstidspunktet vil nærme seg 50 år, er lite hensiktsmessig å rehabilitere, sier kommunalsjef for helse og velferd i Fredrikstad kommune Nina Tangnæs Grønvold. (Foto: )
: (Foto: )

Før Fredrikstad Korttidssenter (tidligere Borge Sykehjem) rives vil bygget være nærmere 50 år gammelt. Da vil det være lite hensiktsmessig å rehabilitere.

  • Arne Børresen

Det mener kommunalsjef for helse og velferd i Fredrikstad kommune Nina Tangnæs Grønvold.

Om kort tid skal Fredrikstad-poliitkerne ta stilling til «Plan for heldøgns omsorg i perioden 2018-2040».

For å imøtekomme eldrebølgen som skyller inn for fullt allerede tidlig på 2020-tallet foreslår rådmannen å bygge et nytt Fredrikstad Korttidssenter (tidligere Borge Sykehjem) med plass for 144 beboere istedet for 87 som i dag. Kommunen vil gjøre som med Onsøyheimen; rive dagens institusjon som ble bygget i 1975 for så å bygge nytt på samme tomt.

Lite hensiktsmessig

- Har kommunen vurdert å selge bygningen i Borge istedet for å rive?

– Kommunens faglige vurdering er at den over 40 år gamle bygningen, som på rivingstidspunktet vil nærme seg 50 år, er lite hensiktsmessig å rehabilitere. Bygget er i dårlig forfatning, og er utformet på en måte som ikke passer så godt med dagens bruksområde. Riving gir også større muligheter for en optimal utnyttelse av hele tomtearealet. Et annet viktig forhold er at det er svært krevende å totalrehabilitere slike store nøkkelbygg, da dette innebærer at det må foreligge alternative bruksarealer til samme formål over en lengre tidsperiode.

- Er det vanlig rundt forbi i sykehjems-Norge at institusjons-byggene jevnes med jorda etter bare 20-30-40 år?

– Vi sitter ikke på noen oversikt over dette, men riving av bygg er selvfølgelig mer vanlig etter 40 år enn etter 20. Både måten vi driver sykehjem og helsetjenester på, og de byggtekniske forskriftene, har endret seg så mye de siste årene at den beste løsningen når et bygg ikke lenger fyller funksjonen sin ofte blir å bygge nytt, opplyser kommunalsjefen for helse og velferd til Demokraten.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.