annonse

Menneskehandel på dagsordenen på Litteraturhuset

SKAL PRATE:
SKAL PRATE: Bengt Morten Wenstøb inntar Litteraturhuset i kveld. (Foto: Erik Wiggo Larsen)

- Det er viktig å slåss for Østfold-sakene på Stortinget. Men bekjempelse av menneskehandel er etter mitt syn enda viktigere.

  • Arne Børresen

Det sier avtroppende stortingsrepresentant Bengt Morten Wenstøb (H) som tirsdag kommer til Litteraturhuset for å snakke om nordmenns utnytting av hjelpeløse barn og voksne fra flere av verdens fattige land.

- Ikke bare sexhandel

- Folk flest tenker nok ikke så mye over begrepet menneskehandel. Og gjør vi det så assosieres ordet raskt med sexhandel. Men menneskehandel dreier seg om mye mer enn sexkriminalitet; det går vel så mye på økonomisk grov utnytting av fattige menneskers arbeidskraft. At barn og voksne - flyktninger og asylsøkere som oftest - holdes i et slags skjult fangenskap med 40-50 kroner timen i lønn, forklarer Wenstøb.

I egenskap av å være medlem i Nordisk Råd har Wenstøb de siste årene holdt flere foredrag om menneskehandel i Europa både nasjonalt og internasjonalt. Sist i Latvia for kort tid tilbake.

- Vi har et internasjonalt ansvar for flyktninger og bekjempelse av menneskehandel Når mennesker er på flukt vokser også kynismen om å tjene raske og mange penger på andres lidelser. Vi ser det i Europa i dag både innen arbeidsliv, kjønnshandel og utnyttelse av barn. Menneskehandel er vår tids slavehandel. Dette må bekjempes med kraftige virkemidler fra myndighetene. Men like viktig er våre holdninger. Det å akseptere at noen blir utnyttet for at vi skal få fordeler er holdninger vi ikke ønsker i Norge. Likevel velger mange tjenester uten å betale skatt. Det undergraver vårt velferdssamfunn. I Norge hjelper det lite å vedta handlingsplaner mot menneskehandel og arbeidslivskriminalitet dersom ikke dette medfører at enkeltmennesket endrer holdninger, sier Wenstøb til Demokraten.

Rotary er arrangør

Det er det lokale Rotary-laget, hvor Bengt Morten Wenstøb er medlem, som står som arrangør for temamøtet i Litteraturhuset tirsdag.

- Jeg er ikke hovedpersonen, jeg skal kun være møteleder i tillegg til å snakke om dette temaet som jeg virkelig brenner for, sier stortingspolitikeren beskjedent.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.