Nyheter

Har forståelse for fagmiljøets bekymring

Leder Mads Hilden (Ap) og nestleder Herman Ekle Lund (MDG) i hovedutvalget for Kultur, idrett og frivillighet sier at de ser fram til rådmannens forslag og at de ønsker å videreføre det gode arbeidet som gjøres i kulturkretser.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I forrige uke skrev Dagsavisen Fremtiden om bekymringen mange som jobber med kultur i Drammen har for at fagmiljøet skal bli splittet opp som en følge av mulighetsstudien som er laget for lokaliseringen av tjenester i den nye kommunen etter nyttår.

I studien foreslås det nemlig å splitte opp fagmiljøet som i dag i stor grad er samlet i Grønland 60, og heller sette dem ut i de ti nye knutepunktene som skal opprettes for å sørge for bedre innbyggerinvolvering og tilknytning til den nye storkommunen.

Tillitsvalgt Ingunn Fauske for de kommunalt ansatte som jobber med kultur organisert gjennom Fagforbundet sier at hun er engstelig for konsekvensene forslaget vil få for et godt og velfungerende fagmiljø, og andre Dagsavisen Fremtiden har snakket med synes det virker som at kultur har blitt lagt ut i knutepunktene som en slags salderingspost ettersom ingen helt vet hva knutepunktene skal fylles med.

LES OGSÅ: Bekymret for konsekvensene av å splitte fagmiljøet

Legger fram forslag på tirsdag

Mulighetsstudien er nå ute på høring, og Drammens Tidende skrev tirsdag at 168 innspill har kommet inn. Tirsdag 12. november kommer rådmannens forslag til lokalisering for de administrative enhetene i Nye Drammen kommune, før politikere, ansatte og tillitsvalgte skal få si sitt om rådmannens forslag.

Ap-politiker Mads Hilden leder hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet i Nye Drammen, og sier at de ønsker å videreføre det gode arbeidet som i dag gjøres så godt det lar seg gjøre.

I Drammen har vi et miljø som er veldig flinke til å få mye ut av de ressursene de har til rådighet, og fagmiljøet besitter veldig mye kompetanse. Vi ønsker å få på plass en løsning som i størst mulig grad ivaretar det miljøet. En løsning de ansatte er fornøyde med, og som er best mulig egnet for å gjennomføre den kulturpolitikken vi ønsker, forteller Hilden til Dagsavisen Fremtiden og fortsetter:

– Foreløpig avventer vi rådmannens forslag, siden vi først og fremst trenger å vite hva det faktiske forslaget blir. I tillegg får vi da vite mer om hva tankene bak forslaget er, og se hele bildet i forslaget til lokalisering, sier han.

LES OGSÅ: Stjerner i øynene da Drammens kulturliv feiret seg selv

– En av de største omveltningene i folks liv

Selv om bemanningen av den nye kommunen er en administrativ oppgave, som Rådmannen bestemmer, gjøres det på bakgrunn av Fellesnemndas vedtak om prinsipper for lokalisering av tjenester og organisasjonsenheter fra mai.

– Politikerne har gitt Rådmannen en fullmakt, med en forutsetning om at det skal være en desentralisering av tjenestetilbudet slik at vi styrker tjenestetilbudet og stedsutviklingen der folk bor, og at flere av de ansatte jobber ute i kommunedelene, sier han og fortsetter:

– Dette blir en av de største omveltningene som kommer til å skje i folks liv, og da er det viktig at vi gjør det i riktig rekkefølge og at alle parter blir involvert, forteller Hilden.

Selv var han med på arbeidet med inndeling i kommunedeler og knutepunkter.

– Poenget med knutepunktene er at alle skal oppleve en større nærhet til tjenestene, og at vi skal skyve politikken og involveringen i lokaldemokratiet ut til innbyggerne for å sikre et best mulig tjenestetilbud, sier han.

LES OGSÅ: Interkultur Drammen får nasjonal status

Ingen «one size fits all»-løsning

Hovedutvalgslederen mener innspillet om at kulturen blir brukt som salderingspost i knutepunktene er interessant.

– Vi som politikere jobbet med knutepunktene på et overordnet nivå, og gikk ikke inn i detaljplanleggingen av knutepunktene med tanke på bemanning. Jeg vet at de i administrasjonen for nye Drammen som jobber med forslaget er utrolig stolte over å ta over en kommune med et så godt fagmiljø for kultur. Vi starter med det beste utgangspunktet vi kan ha, men i det ligger det også mange forventninger om å videreføre det tilbudet, forteller Hilden.

Nestleder i utvalget, Herman Ekle Lund, skrev i forrige uke at han støttet utspillet fra Fauske og fagmiljøet for kultur 100 prosent, og at en oppsplitting må unngås.

– Først ønsker vi at administrasjonens prosess får gå sin gang til den er ferdig, og lagt fram. Etter det kommer vi til å være tydelige på hva vi mener, men vi må først få det forslaget på bordet og gå gjennom det, sier han og fortsetter:

– Da jeg meldte det jeg gjorde på Facebook var det en refleksjon over at et stort antall har ytret bekymring for tjenestetilbudet, og for oss i MDG er det viktig å lytte til fagfolk og de som jobber tettest på gulvet. Vi følger dialogen med kulturarbeiderne tett, og vil passe på at vi får en løsning som både er til det beste for kulturarbeiderne OG muligheten for å gjennomføre vår kulturpolitikk, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Ekle Lund sier at det i dette tilfellet neppe er noen «one size fits all»-løsning.

– En løsning kan være slik det ble foreslått i forrige uke at fagmiljøet holdes samlet, men at en heller reiser ut og besøker folk i de ulike knutepunktene på faste tider i uka. Vi har forståelse for at det er en vanskelig prosess å slå sammen tre kommuner, og har respekt for den prosessen som nå gjøres med lokaliseringsforslaget, men hvis vi mener forslaget blir helt feil kommer vi til å si tydelig ifra, slår Ekle Lund fast.

LES OGSÅ: Jonas Fjeld feiret kulturkommunen Drammen

Har forståelse for bekymringen

Hilden har forståelse for at mange er bekymret, og føler veldig med dem som er berørt.

– Nå kommer de virkelige store konsekvensene for folk, og vår jobb er å sørge for at vi håndterer det på best mulig måte for de ansatte i kommunen. Det er en sårbar prosess å slå sammen tre kommuner, og vårt mål har vært å skape minst mulig usikkerhet ved å gjennomføre arbeidet med plasseringer i løpet av en kort tidsramme. Likevel vil det alltid være en usikkerhet der, forteller Hilden som sier de jobber døgnet rundt med å komme opp med de beste løsningene.

Utvalgslederen sier at det er lite tilfeldigheter rundt jobben som nå gjøres, og at de valgenes som tas er nøye planlagt for å oppnå ønskede effekter.

– Vi ønsker en best mulig kulturpolitikk, og for å få til det må vi få på plass gode løsninger. Vi har store ambisjoner for kulturpolitikken vår, som vi etter hvert vil vise til, og gleder oss til å få muligheten med å jobbe tettere med fagmiljøet og alle prosjektene i kommunen, forteller Hilden.

LES OGSÅ: Besøks- og salgsrekord for årets Globusfestival

---

De ti foreslåtte knutepunktene

  • 1) Nedre Eiker Rådhus
  • 2) Folkets hus i Krokstadelva
  • 3) Ligosenteret + Solberg sport og kultursenter
  • 4) Gulskogen skole
  • 5) Konnerud senter
  • 6) Arena Fjell
  • 7) Strømsø skole
  • 8) Bragerneskvartalet
  • 9) Åskollen bo- og servicesenter
  • 10) Svelvik rådhus

---

Mer fra: Nyheter