annonse

Østfold er perfekt for statlige arbeidsplasser

Perfekt
Perfekt: – Med Østfolds nære beliggenhet til Oslo kan statlige arbeidsplasser på flyttefot unngå kompetanseflukten som gjerne følger med flytting lenger vekk fra hovedstaden. Illustrasjons (Foto: Johnny Helgesen)

– Med Østfolds nære beliggenhet til Oslo kan statlige arbeidsplasser på flyttefot unngå kompetanseflukten som gjerne følger med flytting lenger vekk fra hovedstaden. Kort reisevei - mot pendlerkøen - til attraktive byer med ledige arealer og fordelaktige boligpriser er andre fordeler ved å velge Østfold.

Bærekraftige byer

Dette var blant budskapene til fylkesvaraordfører Siv Henriette Jacobsen (Ap) og Høyre-gruppeleder Simen Nord til Stortingets Kommunal- og forvaltningskomité mandag. Som en av nær tretti delegasjoner deltok de på høringen om stortingsmeldingen «Bærekraftige byer og sterke distrikt» og plan for utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo.

Handlingsrom

– Til selve stortingsmeldingen var vårt generelle budskap at de mellomstore byene rundt Oslo utgjør en stor del av befolkningen i regionen, men har få virkemidler. Vi trenger virkemidler for å få til en balansert og god utvikling av bykjernene i hele Osloregionen. Dette er også Oslo avhengig av, sa Siv Jacobsen.

– Østfold har ikke de samme utfordringene som andre regioner i landet. Derfor trengs det regional skreddersøm. Det gjelder blant annet økonomiske virkemidler, lokaliseringspolitikk og organisering av det regionale utviklingsarbeidet. Regionene vet selv best hva som virker, og i Østfold har vi for eksempel rigget oss til bred partnerskapsjobbing i Næringsriket Østfold for å få til en god utvikling.

Ideelt med statlig flytting

Simen Nord brukte sine tilmålte minutter på høringen til å ramse opp de mange gode argumentene for å flytte statlige arbeidsplasser til Østfold.

– Oslo må vokse langt utenfor sentrum for å ta imot veksten på over 200.000 mennesker de neste 25 årene. Hele Østlandet må tas i bruk. Østfold er perfekt i så måte på grunn av sin nære beliggenhet. Når Intercity er utbygd kan man pendle til Moss og Fredrikstad fra Oslo på henholdsvis 27 og 45 minutter, - mot pendlerkøen. Det vil bidra til å redusere kompetanseflukten man lett ser i virksomheter som har flyttet langt ut fra hovedstaden. Østfold har store og attraktive byer med ledige arealer og fordelaktige boligpriser, noe som er gunstig både for virksomhetene og de ansatte som vil flytte hit, opplyste han komitéen.

Østfolddelegasjonen trakk fram Politihøgskolen og Norsk Filminstitutt som eksempler på to statlige virksomheter som vil finne store og gode synergier ved å lande i Østfold dersom de skal flyttes på.

- Særlig er politihøgskoleprojektet velegnet og noe vi har jobbet med lenge. Dette er gryteferdig og kan startes opp så snart et eventuelt flyttevedtak fattes. Men først skal det en flytteutredning til, avslutter Jacobsen og Nord, på fylkeskommunens nettsider.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.