annonse

Satte «landbruksministeren» i gapestokken

Til spott og spe
Til spott og spe: Medlemmer av Østfold Bondelag satte torsdag «en kopi» av landbruks- og matminister Jon Georg Dale i gapestokken. Utkledd med maske fikk Ole Jørgen Forsetlund fra Onsøy den upopulære oppgaven. Bønder over hele landet aksjonerer etter at det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom jordbruksorganisasjonene og staten. (Foto: )

Torsdag formiddag aksjonerte bøndene i Østfold.

  • Tomm Pentz Pedersen

Styremedlem i Østfold Bondelag, Tor Jacob Solberg, er klar i sin tale på hvorfor det nå har blitt brudd i årets landbruksoppgjør.

– Vi ønsker en sunn utvikling i landbruket.

Dagen før årets jordbruksforhandlinger startet, vedtok Stortinget en ny jordbrukspolitikk med hovedmål om å øke norsk matproduksjon basert på norske ressurser.

Stortinget vedtok også et mål om å redusere inntektsgapet mellom jordbruket og andre yrkesgrupper.

Bønder i hele landet aksjonerer nå etter bruddet i landbruksoppgjøret, torsdag samlet Østfold Bondelag flere medlemmer på torget i Gamlebyen.

– Når vi da blir tilbudt en lavere inntektsvekst enn andre grupper var det ikke mulig å bli enige om en jordbruksavtale, sier Tor Jacob Solberg.

– Dette er årsaken til at bondehæren er mobilisert og vi har plassert Jon Georg Dale (Frp) i gapestokken her i Fredrikstad. Det bli gjennomført aksjoner i hele fylket, og vi er overbevist om at vi har forbrukerne i ryggen.

Med maske
Med maske: Bonde Ole Jørgen Forsetlund tok på skjorte, slips og maske når han skulle vise hvordan sinte bønder fra hele fylket ønsket å plassere landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) i gapestokken. Foto:

Stor verdiskaping

En fjerdedel av alt korn som blir produsert i Norge kommer fra Østfold forteller Solberg.

– Jordbruket og alt virke innen treforedling gir en verdiskaping på 8,6 milliarder kroner i året her i fylket - vi er del av en vesentlig ressurs for samfunnet. Vi er for en utvikling av jordbruket, men det må være en utvikling som går rett vei.

– Ser vi på hvordan landbruket drives i mange andre land er retningen at jordbrukene blir større og større og fallhøyden så stor at mange ender i konkurs, slik vil vi ikke ha det her i landet! Vi skal garantere at forbrukerne får kjøpt trygg mat hvor det er minst mulig bruk av antibiotika i produksjonen. Min oppfatning er at forbrukerne er mer og mer bevisste på hvilke varer de kjøper, og da vil vi gjøre jobben ordentlig!

Forbrukerne skal ikke lide

Etter at det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom jordbruksorganisasjonene og staten, skal jordbruksoppgjøret nå til behandling i Stortinget 16. juni.

Aksjonene som startet torsdag for å skape oppmerksomhet rundt landbruket, skal ikke medføre at folk flest blir skadelidende, lover Tor Jacob Solberg.

– Jeg kan ikke nå røpe hva våre andre aksjoner kommer til å bli. Det viktigste for oss er at det blir oppmerksomhet rundt landbruket og hvordan vi produserer maten.

Med beina på jorda
Med beina på jorda: Styremedlem i Østfold Bondelag, Tor Jacob Solberg, er overbevist om at de harforbrukerne i ryggen når de nå aksjonerer etter bruddet i landbruksoppgjøret. Foto:
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.