annonse

SFO øker mer i pris enn barnehage

BILLIGERE:
BILLIGERE: Å ha barn i barnehage koster foreldrene reelt sett mindre nå enn for åtte år siden. (Foto: Gorm Kallestad)

Justert for generell prisutvikling har SFO blitt dyrere de siste åtte årene, mens barnehagene har blitt billigere.

  • NTB

I perioden 2009 til 2017 er prisen på SFO økt med 33 prosent, mens prisøkningen for en kommunal og en privat barnehageplass er på henholdsvis 10,4 og 7,9 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Siden den generelle prisutviklingen, konsumprisindeksen (KPI), i samme periode har økt med 16 prosent, er barnehageplassene i realiteten gått ned i pris, til tross for at maksprisen for en plass ifra januar 2014 ble økt fra 2.330 kroner til dagens sats på 2.730 kroner.

En grunn til at den reelle snittprisen likevel ikke økte, er at det i 2015 ble innført regel om at ingen husholdninger skal betale mer enn 6 prosent av samlet inntekt for én barnehageplass.

I tillegg kom gratis kjernetid for 4- og 5-åringer, og etter hvert 3-åringer, fra husholdninger med lav inntekt. Dette har bidratt til å trekke total prisøkning ned.

Prisøkningen for SFO kan delvis forklares med økte driftskostnader, særlig arbeidskraft har blitt dyrere. I tillegg betales store deler av SFO-driften av foreldrene, uten maksimumspris fra Stortinget.

Økte kommunale kostnader til barnehageplassene kan ha blitt dekket inn ved å øke foreldrebetaling på SFO.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.LES OGSÅ
annonse

annonse

annonse

Hei, 

×

Du leser første premium-sak

Du har nå lest 2 saker

×

Ha en fin dag!

Du har nå lest 3 saker

×

Tekst kommer her.

Du har nå lest 4 saker

×

Du har nå 1 plussak igjen. Men du kan nå også få ubegrenset tilgang i én måned for kun 1 krone