annonse

Småskummelt og engasjerende med «Spooki»

Premiere Lørdag
Premiere Lørdag: «Spooki» har premiere i Gamlebyen lørdag. Bildet er fra øvelsene denne uken. (Foto: )

Den skummel-morsomme familiemusikalen «Spooki» settes igjen opp i Fredrikstad! Lørdag og søndag kan man igjen oppleve stykket, som ble laget av Svein Gundersen, Hans-Petter Thøgersen og Ole-Herman Gudim Lundberg, etter en idé av Sten Helberg.

Denne gangen spilles «Spooki» i den lille commandanthagen i Gamlebyen, rett bak Gamlebyen kulturhus.

Tittelrollen som den snille spøkelsesjenta Spooki gikk til Hedvig Nygaard. Hedvig har spilt teater i Fredrikstadungane i mange år, og så «Spooki» da det ble spilt i Brottet i 2013.

– Jeg synes det var en veldig morsom og spennende forestilling. Vi kjøpte CD’n med sangene etter forestillingen og den spilte jeg i flere måneder etterpå, forteller Hedvig.

Hedvig spilte tidligere i sommer i «Emil i Lønneberget» på Isegran, nå gleder hun seg til en ny premiere.

– Det morsomste med å spille teater er å bli kjent med mange ulike mennesker og være en del av en teatergjeng som sammen lager en fin forestilling,- og så er det gøy når mange kommer og ser på.

Bestevenn

Rollen som Spookis bestevenn, menneskegutten Arthur, gikk til Samuel Åkernes-Carlsen fra Fredrikstad barne- og ungdomsteater, sist sett som Herman i «Olsenbanden jr». Samuel hadde ikke sett «Spooki» før, men ble veldig glad da han fikk rollen som Arthur. Han er spent før premieren lørdag.

– Jeg både gruer meg og gleder meg til Spookis premiere. Men det jeg gleder meg mest til er å ha det gøy og spille teater med nye venner!

Første gang sammen

Da «Spooki» ble satt opp første gang i 2006 var det Synne Holm og Morgan Lillehjem som hadde hovedrollene som Spooki og Arthur. Begge to er med i 2017-oppsetningen av «Spooki» også! Det er første gang siden «Spooki» at de to spiller teater sammen, selv om de har gått på samme skole. Morgan Lillehjem kommer rett fra en det suksessfulle Queen-showet med Åge Sten Nilsen i Tønsberg.

– Spooki er den oppsetningen hvor jeg først fikk prøve meg i en stor rolle, noe som var med på å legge mye av grunnlaget for at jeg ønsket å fortsette i kulturbransjen, sier Morgan.

– Det er en fantastisk forestilling, og det vekker mange gode barndomsminner nå som jeg får komme tilbake etter over 10 år!

Synne og Morgan spiller Herr og Fru Sook Vaat, som er forestillingens skurker.

– Etter å ha fått gleden av å være en av heltene i noen år, så må jeg si at det er veldig gøy å få være skurk den gangen her. Det er faktisk første gang jeg spiller «bad-guy», så dette blir en ny erfaring å ta med seg. Selvom det skal sies at Herr Sook Vaat hverken er den tøffeste eller skumleste skurken på markedet, avslutter Morgan.

Det er et stort ensemble med over 30 skuespillere som bringer «Spooki» tilbake til scenen. En av de som husker «Spooki» godt fra første oppsetning er Frida Gudim.

– Jeg så Spooki for første gang på fortet for 10 år siden, og siden det har jeg alltid hatt et godt forhold til forestillingen og sangene.

Frida har to roller i stykket, én snill og en adskillig skumlere.

– Jeg spiller både moren til Spooki og bøddel. Det er to veldig forskjellige roller som kan være utfordrende, men to roller som er morsomme å spille!

Fra byens barneteater

I ensemblet finner vi skuespillere fra tre av byens barneteater. Én av dem er Kaja Skarstad fra Vindeleka. Da hun skulle på audition til «Spooki», gjorde hun grundig research.

– Jeg begynte å fordype meg inn i universet da jeg dro på audition. Jeg synes med en gang at det hele konseptet var fantastisk, sangene var fengende og alt i alt likte jeg stykket utrolig godt så jeg ble kjempeglad når jeg fikk en rolle!

Regissør av den nye «Spooki»-oppsetningen er Sara Hadjian, som har regissert barneteater i ti år.

Uforutsigbart

Det morsomste med å lage teater for barn er at det uforutsigbart samtidig som jeg får leke med fantastisk flinke barn og ungdom i alle aldre. Jeg er heldig, sier Sara.

Dette blir Saras tredje oppsetning i historiske omgivelser i sommer, etter «Emil i Lønneberget» på Isegran og vandreteater på Elingaard.

– Du regisserer stykker på Isegran, Elingaard og Gamlebyen i sommer, du er tydeligvis glad i teater i historiske omgivelser?

– Uteteater er moro! Helt annerledes en i en teatersal. Men teater er teater uansett! Gøy å kunne bruke de historiske stedene vi har i Fredrikstad!

Lørdag og søndag det Gamlebyen som blir scene for Sara og over tretti skuespillere. «Spooki» spilles kun i én helg, så her nytter det ikke for publikum og vente til neste uke skriver arrangøren i en pressemelding.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.