Sport

England møter Norge med stigende selvtillit

(England - Kamerun 3-0). England slo Kamerun 3-0 og innfridde favorittstempelet i åttedelsfinalen i fotball-VM for kvinner søndag. I kvartfinalen venter Norge.

Norges kvartfinale spilles i Le Havre torsdag. Fram til da skal det norske laget bo og trene i badebyen Deauville om lag fire mil unna.

– Det var ikke uventet at det ble England, og det er en motstander som kommer til å passe oss ganske bra. Et lag som er velbalansert og som har ulike styrker og svakheter. Svakhetene kan vi bruke på en måte som passer oss ganske bra, sier Norges assistenttrener Anders Jacobson til landslagets  Twitter-profil.

England får i tillegg én dag mindre hvile etter det som ble en innholdsrik og til dels dramatisk åttedelsfinale søndag.

VAR-drama

De engelske jentene fikk en drømmestart i Valenciennes. Kun et kvarter var spilt da laget fikk indirekte frispark fem meter fra mål etter at Kameruns veterankeeper Annette Ngo Ndom plukket opp det som ble vurdert som et tilbakespill.

Frisparket som fulgte satte England-kaptein Steph Houghton i det lengste hjørne, etter at ballen hadde vært innom keeper Ndom.

Sekunder før pause kom 2-0. Ellen White satte inn sitt fjerde VM-mål, men måtte først dempe gleden etter at assistentdommeren vinket for offside. VAR-sjekken endte imidlertid med godkjent scoring, og dermed kunne også Englands landslagssjef Phil Neville slippe jubelen løs på sidelinjen.

Følelsene løp løpsk

I kjølvannet av 2-0-scoringen utspilte det seg merkelige scener i Valenciennes. De kamerunske spillerne nektet tilsynelatende å ta avspark og samlet seg midt på banen til en opphetet prat.

Den spesielle episoden førte til et fire minutter langt opphold før spillet igjen ble gjenopptatt.

Det skulle ikke bli siste gang i kampen. Kun to minutter ut i annen omgang trodde Ajara Njoya at hun hadde tent håpet for Kamerun med en flott scoring, men etter VAR-sjekk ble målet annullert for en marginal offside.

Det satte igjen følelsene i kok i den kamerunske leiren, og på ny ble det flere minutter med venting og diskusjoner blant opprørte kamerunske jenter før kampen kunne settes i gang igjen.

Irritert Neville

I stedet for redusering kom 3-0 i motsatt ende av banen på en innøvd corner. Alex Greenwood løp seg fri inne i feltet og satte enkelt ballen i mål.

– Dette var ikke fotball for meg med hensyn til oppførsel. Dette sendes over hele verden. Jeg kan ikke si at jeg likte det. Spillerne mine likte det heller ikke, sa England-sjef Neville om det kamerunske sinnet.

Han hadde ingen forståelse for følelsesutbruddene som utspilte seg.

– Ingen. Regler er regler. De må håndtere det. Vi kjenner reglene og har blitt snakket til av dommere 150 ganger de siste ukene, sa en tydelig irritert Neville.

Frankrike trengte tid

Frankrike har i lang tid båret stempelet som VM-favoritter på hjemmebane, men Brasil ble intet enkelt hinder å komme seg forbi i åttedelsfinalen søndag.

Hjemmefansen i Le Havre trodde Valérie Gauvin hadde sendt Frankrike i ledelsen før pause, men jubelen stilnet raskt etter at VAR-sjekken var gjennomført. Den avdekket at Brasils keeper Barbara hadde fått for hard medfart av en motspiller i situasjonen, og dermed ble målet annullert.

Scoring ble det dermed først etter pause, og etter 52 minutters spill var det ikke nødvendig med VAR-gjennomgang. Paris Saint-Germain-spiller Kadidiatou Diani rundet rundt på høyrekanten, og inne foran mål satte Gauvin ballen kontant i mål.

Brasil kom tilbake

Da så det lyst ut med franske øyne, men Brasil kom tilbake 12 minutter etter ledermålet. Thaisa satte ballen i mål, men måtte fortvilet se dommeren blåse for offside. En sjekk med videobildene viste imidlertid at den avgjørelsen var gal, og dermed brøt jubelen løs i den brasilianske leiren.

Flere scoringer ble det ikke før full tid på kampen var ute. Den canadiske dommeren Marie-Soleil Beaudoin la til fem minutter på andre omgang, men uten at det ga noen av lagene tid til å avgjøre kampen.

Ekstraomganger

Først 17 minutter ut i ekstraomgangen kom det avgjørende målet for Frankrike. Amandine Henry fikk etter pasning fra Amel Majri lagt ballen i nettet bak keeper Barbara og flere mål ble det ikke før ekstraomgangen var ferdige.

Henry ble belønnet med tittelen banens beste spiller etter kampen. Det avgjørende målet var hennes andre i turneringen.

Kampfakta viser at Frankrikes seier ikke var ufortjent. Laget hadde ballen mer og hadde flest skudd på mål, men Brasil var likevel en svært jevn motstander. Nå går Frankrike videre til kvartfinalen hvor de møter enten Spania eller USA.