annonse

Tusen takk for at Skam er blitt kunst

SKAM
SKAM: Chris (Ina Svenningdal), Eva (Lisa Teige), Vilde (Ulrikke Falch), Sana (Iman Meskini ) og Noora (Josefine Frida Pettersen) fra TV-serien SKAM. (Foto: NTB Scanpix)
SKAM-ELSKER
SKAM-ELSKER: Forfatter av dette leserinnlegget Lailan Bamarni uttrykker sin glede over Skam - og er samtidig lei seg for at det er over. (Foto: Privat)

Majoriteten kjenner Islam gjennom media - mens minoriteten lenge har forsøkt å fremstille Islam slik som deg, skriver Lailan Bamarni (22) om sin kjærlighet for Skam og skaperen Julie Andem.

  • Lailan Bamarni

Kjære Julie Andem. Takk for at du brukte en vakker muslimsk kvinne til å representere et av de vakreste, men mest misforståtte religionene i verden. Majoriteten kjenner Islam gjennom media - mens minoriteten lenge har forsøkt å fremstille Islam slik som deg.

Tusen takk for at du har gjort det litt enklere for de skeptiske - det måtte en etnisk norsk stemme til for at vi kan bli sett og hørt uten å bli dømt uskyldig og spyttet på. 

Tusen takk for at sjefen min har blitt bedre kjent med Islam takket være sesong fire. Tusen takk for en sesong så bra - hvor all norsk, religiøs ungdom endelig kunne senke skuldrene gjennom sesongen og la manuset ditt forklare hva som trengte å forklares. Du gjorde underverk.

Tusen takk for at du har gitt oss muligheten til å leve oss inn i serien - store som små - hvor de viktigste tema står i sentrum. En serie som har brutt alle barrierer. Nå er vi klare til å ta del i livet og hverdagen som bedre medmennesker med mer forståelse, respekt og kjærlighet mer enn noen gang.

Skam er kunst. Det har vært nydelige historier, humor mellom slagene, svært viktige temaer, flinke skuespillere, fantastisk musikk og en serie av kvalitet. Bønnescener hvor det søkes til indre ro mens fest og musikk forsvinner. Fremstillingen av dømmende blikk fordi man er muslim med et slør over hode - eller generelt fordi man er muslim. Budskapet om at man kan være en vanlig og sosial ungdom selv om man sier Allahu-akbar mens man står på bønneteppet. 

Julie Andem! Du har lært homofobene å se hvordan de homofile tenker. Du har skapt et mesterverk som jobber mot fordommene, stereotypiene, hatet og den irrasjonelle frykten for Islam og muslimer. Du har opparbeidet deg den største respekten i mangfoldet.

Kjære Andem - tusen takk. 

SKAM-ELSKER
SKAM-ELSKER: Forfatter av dette leserinnlegget Lailan Bamarni uttrykker sin glede over Skam - og er samtidig lei seg for at det er over. Foto: Privat
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.