annonse

Ulf Berg vil ta et krafttak for gjenbruk og miljø

FBK-innsamling
FBK-innsamling: Ulf Berg er ambassadør for organisasjonen Nova Nada, og ansvarlig for tøyinnsamling i regi av Fredrikstad Ballklubb (FBK). (Foto: Erik Wiggo Larsen)

De siste årene har organisasjonene som driver tøyinnsamling merket oppgang. – Folk har blitt flinkere til å levere i klescontainere, sier Ulf Berg.

  • Caroline Tolfsen

Ulf Berg er ambassadør for organisasjonen Nova Nada, og ansvarlig for tøyinnsamling i regi av Fredrikstad Ballklubb (FBK). I 2015 samlet de inn klær for 140.000 kroner, og i fjor hadde summen økt med ytterligere 30.000 kroner.

– Vi samler inn klær fordelt på 40 containere på Hvaler og i Fredrikstad. Vi får en krone for hver kilo tøy, forklarer ildsjelen.

Går til en god sak

Tøyinnsamlingen for FBK startet for fire år siden. Berg forteller at alle klærne de får inn, blir sendt til Vestfold for sortering. Tøyet blir deretter sendt til Polen, hvor det blir vasket, før det sendes til land med mye fattigdom, blant annet til Afghanistan og Afrika.

– Jeg synes det er viktig at vi tar vare på ting, og ikke bare kaster det og lar det bli brent. Det er mange andre som kan ha nytte av det vi ikke lenger bruker, sier Berg.

Han tror økningen skyldes mer interesse for gjenbruk, og at det ikke minst har vært mye om dette i media. Berg sier at flere unge har blitt oppmerksomme på å benytte seg av containerne.

– Jeg tror mange unge mødre blant annet, er flinke til å sortere og levere, i stedet for å kaste.Forskjell på sentrum og Hvaler

Om sommeren, merker Berg at det blir økt innsamling på Hvaler og mindre i Fredrikstad. Han sier dette skyldes ferietid. Feriegjestene på Hvaler er veldig flinke.

– Vi dobler innsamlingen på Hvaler om sommeren. Berg forteller at de nå skal sette opp to nye containere ved det nye senteret på Sorgenfri.

– I stedet for å kaste tekstiler, lever til Fretex, UFF eller til oss. Det går til gode formål alt sammen, oppfordrer han.

Leverer hver måned

Ann Karin Nilsen jobber i redesign avdelingen i Fretex i Fredrikstad. Hun forteller at hun leverer tøy hver måned, både tre og fire poser.

– Jeg er en ivrig bruker av containerne. Vi er fire stykker i familien, to barn og to voksne, så det blir en del tøy vi ikke bruker lenger som gis bort.

Nilsen sier hun leverer tøy både på grunn av miljøet og av andre hensyn. Hun er opptatt av at barna også skal lære at de ikke alltid trenger å kjøpe nytt.

– Jeg synes det er viktig å lære barna gjenbruk. Barna mine går mye i gjenbrukte klær og de synes bare det er kult.

Tre tonn om dagen

I Fredrikstad finnes det både containere fra Fretex, U-lands hjelp fra Folk til Folk (UFF) og FBK. UFF samler inn omlag 2 millioner plagg i Østfold årlig. Informasjonsansvarlig i UFF, Rosa Marielle Fried, sier til Demokraten at de i 2016 støttet 77 utviklingsprosjekter med over 30 millioner kroner generert gjennom innsamling og salg av brukt tøy.

– Fokuset på gjenbruk gjør det mer populært å både levere til containerne, samt å kjøpe brukt. Mange synes også det er fint at man støtter ett humanitært formål, samtidig som man sparer miljøet, sier hun.

Det er ikke bare UFF og Ulf Berg som har merket den store interessen for gjenbruk av tøy. Fretex har de siste årene samlet inn tre tonn tøy i snitt per dag i Østfold.

– Bevisstheten til folk har økt og vi setter veldig fokus på det. Vi har sagt vi ønsker alt av tekstil, fordi det er viktig at det ikke bare blir kastet og brent, sier Grete Haaland i Fretex Moss.

Hun forklarer at miljøaspektet er viktig å tenke på. Haaland sier det ikke bare er at tekstilen brennes opp i atmosfæren, men også at det skal mye kjemikalier til for å produsere nytt tøy.

– Vi kjører mange kampanjer på dette, og vi ser på tallene fra innsamlingene at det er tydelig en større bevissthet nå.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på demokraten.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.