Sport

Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona

Ada Hegerberg punkterte kampen med ekte hattrick på et drøyt kvarter da Lyon slo Barcelona 4-1 og vant kvinnenes mesterliga i fotball for fjerde gang på rad.

Etter at de tre foregående finalene gikk til ekstraomganger var det tidlig avgjort i Budapest lørdag. Etter en halv time sto det 4-0 til tittelgrossisten Lyon, og finaledebutanten Barcelona var aldri i nærheten av å gjøre kampen spennende igjen.

Barcelona-spiss Toni Duggan kom til kampens første sjanse, men skjøt utenfor. I stedet tok Lyon ledelsen på sitt første ordentlige angrep, med forarbeid av det nederlandske hurtigtoget Shanice van de Sanden og avslutning fra ungarske Dzsenifer Marozsán i sin hjemby.

Et framspill fra egen halvdel sendte van de Sanden i fullt firsprang nedover høyresiden. Et helhjertet løp av Marozsán gjorde at hun nådde ballen på seks meters hold og støtte den forbi keeper. Barcelona hadde da holdt nullen i 665 mesterligaminutter, men ballen skulle havne hyppig i nettet i minuttene som fulgte.

Hegerberg var noen skritt bak Marozsan ved 1-0, men resten av omgangen skulle handle om den norske måljegeren og hennes avslutteregenskaper.

Nådeløst

I det 14. minutt jaget van de Sanden et nytt langt framspill, parkerte motspillerne og la inn fra høyre. Denne gang var det Hegerberg som møtte ballen. tok den med seg ved hjelp av en myk førsteberøring og styrte den i lengste hjørne.

Rett etter fikk en tent Hegerberg gult kort da hun prøvde å takle Barcelona-stopper Maria León dypt på motstanderens halvdel, men traff henne på vristen.

Det skulle ikke gå mange minutter før hun kunne juble igjen. I det 19. minutt raidet Lyons venstreback Amel Majri på venstresiden. Inne i feltet ropte Hegerberg på ballen, men ingen av Barcelona-spillerne maktet å plukke henne opp. Da innlegget kom, møtte hun det med et utakbart venstrebeinsskudd.

Etter en halv time var den norske stjernens hattrick i boks, og da etter et angrep hun både startet og avsluttet. Hun utfordret sentralt i banen, vendte og la ut til høyreback Lucy Bronze. Innlegget gikk over en duell ved nærmeste stolpe, og da ballen falt ned inne i målgården ble den møtt av Hegerberg, som skjøt den i mål på volley.

Mot toppen

Dermed var hun oppe i 44 mesterligamål til sammen. Det er bare sju bak rekorden til 33-årige Anja Mittag, som er i ferd med å legge opp. 23-årige Hegerberg har mange år på seg i jakten på den rekorden.

Alexia hadde en stor sjanse for Barcelona mot slutten av første omgang, men spenningen om hvem som skulle få pokalen var over, og resten var nesten nødt til å bli et antiklimaks. Barcelona scoret den andre omgangens eneste mål ved innbytter Asisat Oshoala rett før slutt.

Det var for så vidt spennende om Hegerberg skulle få flere mål. Før avspark i finalen hadde hun bare fire mesterligamål denne sesongen. Hun trengte ett til for å gjøre Wolfsburgs danske spiss Pernille Harder selskap på toppen av måljegerlista for sesongen, to for å trone alene på toppen.

De målene uteble, men Lyon og Hegerberg er mesterligavinnere for fjerde år på rad. Hegerberg har scoret i tre av de fire finalene. Totalt vant den franske klubben mesterligaen for sjette gang.

Lyon fullførte en ny trippeltriumf med lørdagens seier, etter å ha vunnet serie og cup i Frankrike. Nå skal de fleste av lagvenninnene gå løs på forberedelser til VM i Frankrike, men der blir landslagsnekter Hegerberg bare ekspertskribent for France Football.

Kampfakta

Mesterligaen fotball kvinner lørdag, finale i Budapest, Ungarn:

Lyon (Frankrike) – Barcelona (Spania) 4-1 (4-0)

22.000 tilskuere

Mål: 1-0 Dzsenifer Marozsán (5), 2-0 Ada Hegerberg (14), 3-0 Hegerberg (19), 4-0 Hegerberg (30), 4-1 Asisat Oshoala (89).

Dommer: Anastasia Pustovoitova, Russland.

Gult kort: Ada Hegerberg (16), Wendie Renard (25), Lyon.

Lagene:

Lyon (4-3-3): Sarah Bouhaddi – Lucy Bronze, Wendie Renard, Griedge M'Bock Bathy, Amel Majri – Jessica Fishlock (Saki Kumagai fra 72.), Amandine Henry, Dzsenifer Marozsán – Shanice van de Sanden (Delphine Cascarino fra 63.), Ada Hegerberg, Eugénie Le Sommer (Selma Bacha fra 82.).

Barcelona (4-4-2): Sandra Paños – Marta Torrejón, Andrea Pereira (Stephanie van der Gragt fra 81.), Maria León, Leila Ouahabi – Vicky Losada, Aitana Bonmati (Andressa Alves fra 69.), Alexia Putellas, Mariona Caldentey – Lieke Martens, Toni Duggan (Asisat Oshoala fra 69.).

Lyon vant mesterligaen for fjerde gang på rad.