annonse

Å ha boblejakke på i bilen er ikke smart

TAV BOBLEJAKKA
TAV BOBLEJAKKA: – Kollisjonstester viser at bilbelte ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.
Ulykkestallene

Vinterferien nærmer seg og snart vil tusenvis legge turen til fjells. De aller fleste med bil, noen med tog eller buss. Det de færreste vil tenke på når de setter seg inn i en kald bil med boblejakken på, er at det kan avgjøre hvor stor skade man blir påført i et eventuelt bilkrasj.

– Kollisjonstester viser at bilbelte ikke fungerer optimalt hvis man har en tykk jakke på seg. Ved en oppbremsing eller sammenstøt vil kroppen bevege seg fremover mer enn hvis man ikke har jakke og dermed bilbelte tett inntil kroppen.

Dette kan gi store utslag, selv i moderat hastighet, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

4 av 10 drepte brukte ikke bilbelte

Man anslår at et bilbelte reduserer sannsynligheten for å bli drept med opptil

50 prosent for fører og forsetepassasjer, ifølge Statens Vegvesen. Likevel er det mange som faktisk ikke bruker bilbelte. Nær 4 av 10 drepte i bilulykker i

2016 brukte ikke bilbelte, viser tall fra Vegvesenet.

– Det holder ikke å bare bruke bilbelte, man må bruke det riktig og ha det stramt over hoftene og skulderen. Med slakk blir kroppen kastet fremover ved sammenstøt og da kan du få et trykk over magen på flere hundre kilo. Det kan gi store indre skader, sier Opedal.

La ikke barn feste selv

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har tidligere utført en omfattende kollisjonstest rettet mot barn. Testen ble utført i 50 km/t med en dukke som tilsvarer en seksåring.

– Lærdommen fra denne testen er at en i hvert fall ikke må la små barn få lov å feste beltet alene, uten at en voksen sjekker at beltet sitter som det skal, tett inntil kroppen, sier Opedal.

Statens Vegvesen anslår at det trolig ville vært 30 til 40 færre drepte i trafikken hvert år hvis alle brukte bilbelte i bil og buss, alltid.

Lurer du på effekten av å bruke bilbelte, kan du tenke på følgende:

· Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.

· Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.

· Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.

Blir du tatt for manglende bruk av bilbelte i bil eller buss, kan du få et gebyr på 1500 kroner.

annonse