annonse

Bom og parkering betyr tre ganger så dyr kaffe

BEKYMRET
BEKYMRET: Ida Grimstad (t. v.) og Linnea Larsen ved Verdensspeilet tror mange butikker og kaféer i sentrum får det vanskelig når bomringen innføres. (Foto: Dag Magnus Nielsen)

- Mange vil få det tøft når utgiftene plutselig øker med over 1 500 kroner i måneden. Bomringen blir litt som et fengsel for folk med dårlig råd -man holder seg hjemme for å unngå avgiften, sier Maran Baban, innehaver av kaféene Verdensspeilet og Cactus

  • Dag Magnus Nielsen

Kaféeieren har -allerede før bomringen er oppført, merket nedgang i omsetningen, etter Fredrikstad Kommune fjernet gratis søndagsparkering på Dampskipsbrygga.

Fått med deg denne? Familie fikk nok av bomplanene -flyttet fra Fredrikstad

Kutter først i "kose-budsjettet"

- Etter skatten er trukket og folk har betalt alt av regninger og faste utgifter, sitter de igjen med en liten sum som kan brukes til å kose seg med. Når bomringen kommer er det denne delen av budsjettet folk må ta av når passeringene skal betales, forklarer Baban.

- Strøm, husleie, mat, og lignende er noe alle må ha. Selv om et kafébesøk er viktig for trivselen må mange kutte ned på dette når regningen fra bompasseringene dumper ned i postkassa.

Knipetang

Samtidig som bomavgiften spiser av folks «kose-penger», må kafégjester bosatt utenfor sentrum passere nevnte bom enda en gang for å tå en kopp kaffe på Verdensspeilet. Tror du det vil påvirke kundene dine?

- Absolutt. Mange kunder sier de ikke kommer til å besøke sentrum i samme omfang som i dag når bomringen kommer. Det er allerede dyrt å parkere i byen og når man legger til bomavgiften blir den reelle prisen for en kopp kaffe langt over 100 kroner, påpeker Baban.

Les hvordan butikker utenfor sentrum tror bomringen påvirker kundene

Andre klarer det

- Det er bare tull at den eneste måten å finansiere utbygging og oppgradering av veinettet er via bomstasjoner. Ta for eksempel Tyskland. Landet har klart å bygge det som kanskje er verdens beste veier nesten uten en eneste bom.

- Man behøver faktisk ikke se lenger enn til Sverige for å finne gode veier finansiert nesten helt uten bomavgift. Hvorfor skulle ikke vi klare det samme som Tyskland og Sverige, spør Baban.

Bekymret for sentrum

Daglig leder ved Verdensspeilet, Ida Grimstad, forteller også om gjester som sier de vil kutte ned på kafébesøkene, men tror flere sentrumsbedrifter vil lide under bommen:

- Dyr parkering bidrar allerede til at noen velger bort sentrum, og når bomavgiften kommer i tillegg tror jeg enda flere velger å bli hjemme.

- Kundene jeg prater med sier de også vil kutte ned på handleturer i gågata og Torvbyen. Jeg tror bomringen gir en trist utvikling i sentrum, avslutter Grimstad.

annonse