annonse

Bomring kan endre handlemønstre

Medisinsk Fokus
Medisinsk Fokus: Lene Johannesen i Sellebakk Synssenter er glad for å operere utenfor både bomring og kjedesystemet. (Foto: )
Far og datter
Far og datter: Terje Linkas og Tabita Meland trives godt på Gressvik torg, og tror bomringen kan gi butikkene på utsiden et oppsving. (Foto: )
Kartet viser bomringen som kommer neste sommer. På utsiden av kartsnittet er det også markert for bommer på Veumveien (før Brønnerød), og på Råbekken                         Kilde
Bomring: Vegvesen.no (Foto: )

Neste sommer åpner de første seks bommene i Fredrikstad, hvorav to plasseres ved henholdsvis Seut og Fredrikstadbrua. Hvordan tror de næringsdrivende på Gressvik og Østsiden at dette påvirker kundenes handlemønstre?

 • Dag Magnus Nielsen

– Jeg synes ikke bommen er bra for Fredrikstad. Bomringen vil jo gjøre det mindre attraktivt og dyrere for folk å ferdes i sin egen by, sier Lene Johannesen, innehaver av Sellebakk Synssenter.

SE HVA FOLKET MENER:

Kunder fra hele distriktet

– Bommen vil nok gjøre det mer attraktivt å handle lokalt, men jeg synes folk på Østsiden er flinke til det allerede. Jeg vet ikke om det blir positivt eller negativt for butikken med bomring, siden vi har kunder fra hele distriktet.

– Det er faktisk mange som kommer fra steder som Engelsviken og Hvaler for å handle på Selbak. De setter pris på at det ikke er så mange kjedebutikker her, og synes det er forfriskende med variasjon og gode parkeringsmuligheter. Det blir spennende å se om dette fortsetter etter bommene kommer på plass.

Selvstendig butikk

– Jeg tror mange setter pris på den ekstra servicen man får ved å handle utenfor en travel bykjerne. Det var en av årsaken til at jeg startet butikken på Selbak -for å få bedre tid til kundene og kunne tilby optikertjenester uten at kundene må stresse med parkeringsplasser, kø, og parkeringsavgift, forteller Johannesen.

– Det er også befriende å kunne drive uten å bli styrt av noen som sitter på et hovedkontor et helt annet sted i landet. For vår del gjør det at vi kan satse mye på den kliniske delen og øyehelse, og ikke bare være en brillebutikk, avslutter Johannesen, som har opplevd god vekst i både kunder og ansatte siden hun etablerte seg på Selbak for åtte år siden.

Gressvik

To fremtidige bompasseringer unna -på Gressvik torg- ligger Kriho Sko, som drives av Terje Linkas. Han tror også at betalingsstasjonene vil påvirke kundenes handlemønster.

– Vi har kunder fra begge sider av bommen, men i sum tror jeg områdene utenfor sentrum kommer best ut av det. Folk som skal handle i sentrum må betale både bomavgift og parkering, mens de som reiser ut av byen slipper parkeringskostnader.

– Jeg kan se for meg at folk tenker seg om en ekstra gang før de tar turen til sentrum, og kanskje spør seg selv «er det mulig å få kjøpt det jeg skal ha her på Gressvik?».

Ikke kjedebutikk

I liket med Johannesen er heller ikke Linkas’ butikk del av en kjede. Hans kunder liker også butikkens særpreg, kundefokus, samt betjeningens høye kunnskapsnivå.

– Noe vi synes er positivt med beliggenheten er at atmosfæren er roligere og mer trivelig enn i sentrum. Det er også mindre butikktyveri på Gressvik.

Frykter for sentrum

Innehaverne av Kriho Sko og Sellebakk Synssenter tror bomringen blir mer problematisk for sentrumsbutikkene, og Johannesen uttrykker bekymring for konsekvensene:

– Jeg får håpe jeg tar feil, men jeg frykter bommen kan bli en hemsko for butikkene i bykjernen.

annonse