annonse

- De siste fem årene har vært annerledes!

Siste Glasset
Siste Glasset: Det er snart fem år siden sangeren og musikalartisten Morten Gjerløw Larsen kuttet bruk av alkohol og tok det siste glasset. Nå er han daglig leder på Solbukta i Onsøy. Juleshowet spilles sammen med kona Renate. (Foto: Tommy Skauen)
MYE Å GJØRE
MYE Å GJØRE: – Det kanskje mest fantastisk for meg som lever av og for, å synge og underholde folk - er at henvendelsene de siste fem årene bare har blitt flere og flere, forteller Morten.

Det er snart fem år siden sangeren og musikalartisten Morten Gjerløw Larsen kuttet bruk av alkohol og tok det siste glasset. Nå er han daglig leder på Solbukta i Onsøy. – Livet er bedre enn noen gang, selv om jeg har fått litt pepper for «melking» av min alkoholisme.

  • Tomm Pentz Pedersen

– Hvordan har de siste årene vært?

– De har vært annerledes…..på en måte bedre enn noen gang, fordi jeg er i form! Jeg føler meg bra, og kan sette meg i bilen kl. 23:00 om kvelden for å kjøre en tur til byen - det kunne jeg aldri før – det føles som en enorm befrielse. Jeg har fått så fantastisk mange støtte-erklæringer, og det setter jeg enormt høyt. Utrolig mange har bidratt til at jeg har klart meg, og da tenker både på folk jeg kjenner og folk jeg ikke kjenner - som stopper opp på gata og har noen gode ord å dele. Rett og slett fantastisk. Så må det nevnes at jeg også har fått litt pepper for at jeg «melker» alkoholismen min, men det at jeg har valgt å stå åpent fram om mine problemer har faktisk reddet flere familier. Fedre og mødre har oppsøkt hjelp fordi vi har hatt kontakt – og de turte å ta kontakt med meg fordi jeg var åpen om dette i media.

– Så hvis den med pepper-bøssa har god samvittighet for det der, så har jeg ikke noe mer å snakke med det menneske om, presiser Morten.

Uten bevilling

Det har vært tøffe år for ekteparet og sangerne Renate og Morten Gjerløw Larsen. Når Demokraten spør om hvilket forhold ektefellen Renate har til alkohol, mener Morten det nok er litt anstrengt.

– Hun er ikke total avhold, men ytterst måteholden. Det var hennes forslag for snart fem år siden at vårt hjem skulle bli hundre prosent alkoholfritt, og det er veldig godt for meg. Tidligere hadde vi ofte gjester hjemme – nå er det et lite savn, selv om vi i senere tid har gjort noen flere forsøk på å invitere til «fest» hjemme. Allerede der «skurrer» det jo litt for meg; «Har dere lyst til å komme til oss i lystig lag på fredag?» Da tror jeg de fleste tenker at det er alkohol med i bildet - men det er jo i mitt hode det skjer- og jeg vet at det er feil å trekke slike konklusjoner. Heldigvis har vi fortsatt middagsgjester hjemme og vi «leker restaurant». Jeg pleier å si at hjemme-restauranten fortsatt er åpen, men vi har mistet skjenkebevillingen.

– Renate liker ikke å drikke alkohol i mitt nærvær, selv om jeg flere ganger har sagt «ta deg gjerne et glass vin» når vi er på restaurant eller i bryllup. Hun vil ikke det, og det må jeg respektere.

Velger omgangskrets

– Har du blitt mer bevisst på hvilke steder du velger å besøke og hvilke arrangementer du er med på?

– Ja, jeg har vel blitt litt selektiv, i alle fall når det gjelder private fester. Jeg er med på fest når jeg blir bedt og er ledig, men går som regel hjem ved 23-tiden…..rundt midnatt begynner folk å forandre seg på forskjellige måter. Jeg har ikke vært så selektiv på hvilke arrangement jeg deltar på og steder jeg besøker. Jeg ønsker ikke å være, eller bli oppfattet som, en som «hater alkohol» og er motstander - jeg er ikke det! Jeg tar avstand fra alkohol for egen del, men jeg har ingenting imot andre som drikker. Jeg kan ikke ta en eneste svelg, da smeller det i både kropp og hode på meg - men mange kan drikke alkohol hver helg hele livet uten å bli alkoholiker, og da er de kanskje litt heldige også?

Fristedet Solbukta

– Som daglig leder for Solbukta leirsted og konferansesenter, eid av Norsk Luthersk Misjonssamband, blir dette ditt «fristed» fra uønsket påvirkning, alkohol og drikkepress?

– Der må jeg nok svare et ubetinget JA, det er veldig godt for meg å jobbe på et sted hvor det både er helt rusfritt, med hensyn til både gjester og arrangementer, men også fordi det aldri er snakk om «lønningspils» osv. - sistnevnte opplever jeg som drikkepress. Ikke bare for min egen del, men tenk -rent statistisk- så har 10 prosent av Fredrikstads befolkning et alkoholproblem. Det vil si at på en arbeidsplass hvor det jobber 10 mennesker, så er antagelig én av dem alkoholiker. Da er det litt dumt å foreslå en sosial greie for alle på jobben, hvor alkohol er en obligatorisk del av sammenkomsten….det er ikke å ta best mulig vare på alle, men å ekskludere en som allerede har nok problemer, i tillegg til å være skamfull.

Julebordsoppdrag

I årets arbeidskalender har både deltagelse i «Ælva våres» på City Scene, og «Brottsjø» i Brottet Amfi på Hvaler stått på Mortens spilleplan.

– Jeg har ingen planer om å bli borte fra slike oppsetninger, så lenge arrangørene vil ha meg med. Men å underholde på tradisjonelle julebord kjenner jeg nå tidvis kan være litt krevende. Det er såpass fest i salen at det nesten kan være vanskelig og «vinne duellen» fra scenen, men det er mulig jeg bare trenger en liten pause fra disse oppdragene.

– Først og fremst vil jeg si at musikk -og teatermiljøet har «reagert» på en fantastisk måte etter at jeg valgte å ta et stort vendepunkt i livet. Jeg har opplevd så mye oppbakking og at folk virkelig tar hensyn! Jeg opplever ikke skåling i garderoben, etter premierer har produsenten stått klar med sjampagne til de andre og et glass med Mozell til meg. Det er faktisk litt rørende. Spesielt må nevnes kolleger i Kulturværste; Ole-Hermann Gudim Lundberg, Hans-Petter Thøgersen og Aina og Svein Gundersen er personer jeg vil berømme for fantastisk behandling.…..og selvfølgelig også Jens Olav Simensen, Jeanette Heidenstrøm og Alexander Hermansen – det er litt «farlig» å ramse opp og «gradere» på denne måten, det er absolutt flere mennesker som har støttet meg, men nå er det gjort.

Fulle hus

På spørsmål fra Demokraten om livsendringen Morten Gjerløw Larsen gjorde for fem år siden har medført færre oppdrag for artisten fra Engelsviken, svarer han at det har blitt snarere tvert imot.

– Det kanskje mest fantastisk for meg som lever av og for, å synge og underholde folk - er at henvendelsene de siste fem årene bare har blitt flere og flere. Jeg har aldri vært så mye ute og sunget som de siste årene. I senere tid har jeg vært i Kristiansand, Bergen, Oslo og Rømskog - med egne konserter, for fulle hus!

Sammen om alt

Nå er det alkoholfritt julebordshow på Solbukta i Øyenkilen som har fokus, «Jul i bukta». Solbukta hadde i fjor suksess med alternativet i julebordsesongen, hvor man kunne bestille og oppleve show og middag – helt uten alkohol, forteller Morten.

– 600 gjester booket seg inn i fjor for å se juleshowet i Solbukta, og fem forestillinger økes i år til seks. Maten lages på ekte vis i eget kjøkken og i år har jeg fått med meg en kvinnelig artist!

– Hvem er det?

– Min kone Renate selvfølgelig. Igjen skal vi stå sammen på scenen – et par i rampelyset og hjemme i sofaen, vi gleder oss!