annonse

Farvel til ferielivet på Hvaler

I tre uker har Jens Stoltenberg vært fotballdommer, snudd koteletter på grillen og lest lokalhistorie på Hvaler. Mandag sa han farvel til late dager i vannkanten for å slåss mot mer enn iltre svaner.

  • Kjersti Nipen
- Angriper de, eller?
Jens Stoltenberg kaster et skeptisk blikk mot vannkanten, der en svanefamilie snerrer hissig tilbake.
- Vi var her først, prøver han seg, men innser raskt at vi er på svanenes territorium. Stoltenberg trekker seg noen meter unna to hvite og tre små grå. Bollene som var tiltenkt en sulten statsminister, blir isteden svanemat på sjøen.
- Det er flotte dyr. Jeg skjønner det godt jeg, at svanene blir iltre. De er jo redd for ungene sine, kommenterer Stoltenberg blidt og serverer en annen type valgflesk til familien som dupper i vannkanten. Hveteboller, med og uten rosiner, stilner de hvesende praktdyra for en stakket stund.
Leser lokalhistorie
- Nå er det nok slutt på sommeren, konstaterer Stoltenberg.
Dette er siste dag med ferieidyll på hytta på Søndre Sandøy. Jens Stoltenberg har hatt en myk oppvarming til valgkampen med et sommerlett møte på Folkets Hus på Spjærøy. Etterpå møter han Demokraten ved sjøen.
- Vi har vært tre uker på hytta og hatt det kjempefint. Jeg trives veldig godt i Østfold og i Fredrikstad, skryter statsministeren.
Til hytta kommer man bare med båt, og der ute har Stoltenberg en fredet sfære preget av alminnelige hverdagsligheter og relativt få telefoner.
- Jeg har blant annet vært fotballdommer når ungene har spilt kamp der ute, smiler han.
Flerfoldige timer har også gått med på å dykke ned i den lokale historien.
- Ulf Hjardar har skrevet et hefte om Nordre og Søndre Sandøy som har vært veldig interessant å lese. Han har gjort en fantastisk jobb med å dokumentere historien, skryter han.
I tillegg Jan Kjærstads trilogi har stått på den litterære menyen, også den med lokale elementer for Hvaler-entuasiaster.
- En kulturby!
Hver sommer reiser familien Stoltenberg på dagstur inn til Fredrikstad. I år ble «Den syngende frøken Detektiv og mysteriet på Grevly» avlagt et besøk.
- Det var flott, både vi voksne og barna hadde det like moro. Det viser at Fredrikstad virkelig har blitt en kulturby, synes han.
Kona har bursdag 8. juli, og bybesøket blir gjerne lagt dit.
- Da spiser vi på Balaklava og går i Gamlebyen og titter. Det liker ungene veldig godt, sier Stoltenberg.
Han har en datter og sønn på ni og tolv år som sitter og venter på pappaen, ikke statsministeren, når Stoltenberg avrunder dagens besøk på Spjærøy.
- De har et helt avslappet forhold til det at jeg er statsminister, forsikrer han.
På hytta er de bare en av familiene som griller på verandaen og leser bøker i kveldssola. På Spjærøy denne dagen har han vært statsminister igjen. En har klaget over lærerlønna, en annen har krysset fingrene før valget.
- Når de gjennom til deg, alle de du snakker med?
- Det er klart at man bare får sagt hei til noen. Men andre får jeg snakket godt med, sier han.
Skifter modus
Du trenker knapt si forbokstaven i Høyre før Stoltenberg smeller til med svar på tiltale.
- Vi må få fram det valget folk står ovenfor. Vi bor et av verdens beste land for folk flest, det ønsker vi å bygge videre på, sier Stoltenberg.
Argumentene hagler plutselig over vannflaten. Sykelønnsordning. Gratis lærebøker. Arbeidsmarkedstiltak. Det er ganske åpenbart at han for alvor har stilt om modusen til hard valgkamp denne siste dagen av ferien.
- Når valgkampen starter for alvor går det i ett hele dagen. Men jeg gleder meg. Og i oktober tar vi nok en tur på Hvaler igjen, sier Stoltenberg.
En familie på fem triller forbi med sykkel og titter mot fjellet der Stoltenberg sitter. Neimen, er det ikke? Joda. Stoltenberg tar en av dagens mange hilserunder og virker faktisk fortsatt engasjert når han småsnakker med Jacob (4 år), Cilje Marie (9 år) og Christine (7 år) Stray, samt mor og bestemor Stray.
- Jeg er på jobb her i dag, forklarer han.
- Men nå skal jeg hjem og bare være far!
annonse