annonse

- Fornøyd med 4.plass

LUGN
LUGN: En avbalansert og sindig Bengt Åke Gustafsson gleder seg til seriepremieren hjemme mot Sparta i kveld. Han har «självklart» tro på seier. (Foto: DAG MAGNUS NIELSEN)
X: x (Foto: )

- For å bli helt fornøyd må vi på fjerdeplass, sier Stjernen-trener Bengt Åke Gustafsson (60). Tirsdag kveld starter han jakten.

  • Dag Magnus Nielsen

Ingen pendling tur/retur Sverige for Bengt Åke Gustafsson. Stjernens trener ville gjøre det «på riktig» når han takket ja til jobben, og da var det en selvfølge med egen leilighet i Fredrikstad fremfor regelmessige bilturer på tre og en halv time til og fra Karlskoga.

- Fenomenal innsats

-Hockeylivet i Stjernen hittil har vært bra. Selv om det er tidlig føler jeg at jeg og laget vokser godt sammen. Innsatsen til guttene er fenomenal og Darren (Treloar, red. anm.) har gjort en kanonjobb med sommertreningen slik at den fysiske biten er upåklagelig.

- Etter mange år utenlands; hadde det ikke vært mer bekvemt å trene et lag hjemme i Sverige?

- Stjernen var veldig tidlig på banen og det de hadde å komme med var så interessant at det var verdt å flytte på seg. At klubben vil fremover uten å ha det krampaktig travelt, men i stedet ta seg tid til å bygge klubb, appellerte veldig til meg.

Fortsatt sulten

- Når du har vunnet og opplevd så mye i løpet av et langt hockey-liv, blir du ikke litt mett?

- Det er historie, ting som har vært. Det som opptar meg nå er hva vi kan oppnå sammen i Stjernen fremover. Jeg har til gode å bli mester i Norge, smiler svensken.

Og fortsetter:

- Har man ikke sulten etter å oppnå nye resultater går det ikke å ta noen trenerjobb. Da er det bedre å pensjonere seg, men det har ikke jeg tenkt til å gjøre på lang tid.

Pedagogisk

Når vi spør om en mann som fremstår så mild og sindig noen gang blir forbannet på jobb, for eksempel hvis spillerne ikke leverer, svarer Gustafsson at det ikke ligger til han å bruke kjeft fra benken.

- Som oftest er spillerne veldig klar over det når de har tabbet seg ut. Jeg mener det er bedre å ta for meg individet enkeltvis - ikke høvle over noen i plenum. En prat på tomannshånd om hva som ikke var bra, eller ugreit, og hva vi skal endre på, gir både kjappere og bedre resultater er min erfaring.

Stjernens hockey

- Hva synes du om nivået på norsk hockey?

-Jeg har jo bare sett noen få lag i aksjon, og det var i treningskamper, så det er for tidlig til at jeg vil si noe om det. Vi skal i hvert fall være et aktivt og godt balansert lag.

- Målet er at vi skal spille offensiv hockey på en smart måte, samtidig som vi skal være i stand til å tilpasse spillet vårt etter motstanden vi møter. Nå blir sikkert ikke publikum hoppende glade, men jeg vinner heller 1-0 enn 7-6, ler treneren og fortsetter:

- Styrken i vårt lag ligger i arbeidsmoralen, innsatsen. Der er vi gode og det kommer man til å se. Kan vi gjøre feil - ja, men unnasluntring blir det lite av med det mannskapet her.

Fire rekker

Sander Berg er lyskeskadet. Det betyr at laget er litt «short» på målvaktssida. Kanskje blir det aktuelt å låne inn en puckstopper fra Sverige.

-Vi har kontakt med noen scouts slik at vi er forberedt dersom skaden blir langvarig, kan treneren fortelle.

- Er dere fortsatt på jakt etter en offensiv forsterkning?

- Som vi snakket om sist gang er det et spørsmål om økonomi, men vi ser etter en forward eller senter. Får vi ikke det, er det ingen krise. Guttene som allerede er her er både kapable og tente, og derfor kommer vi til å kjøre med fire rekker. Jeg vil holde alle i gang, ellers kan man lett få problemer i løpet av en lang sesong.

Fjerdeplass

- Vi skal bygge lag og i det perspektivet er ambisjonen enkelt og greit å bli bedre enn forrige sesong. Konkret for denne sesongen betyr det å nå sluttspillet, men for å bli helt fornøyd må vi opp på en fjerdeplass. Da kan vi nyte godt av hjemmebanefordelen i utslagsfasen.

- Hva fyller du dagene med utenom hockey?

- Hockey på TV, spøker svensken først.

- Jeg liker å spille golf når været tillater det, ellers er det ikke så mye spennende jeg foretar meg. Det er ok å koble av med nyheter og litt TV, og så har jeg jo både barn og barnebarn.

Bolig i alpene

-Du vinner 70 millioner i Eurojackpot, hva gjør du?

- Først sørger jeg for at barn og barnebarn aldri kommer til å ha økonomiske problemer, deretter hadde jeg gitt en del til veldedige formål. Til meg selv? … tenker Gustavsson høyt, før han bestemmer seg.

- Jo, selvfølgelig. Jeg skulle kjøpt meg en feriebolig i alpene. Jeg har bodd mange år i både Østerrike og Sveits, og fjellandskapet er helt fantastisk uansett årstid.

- Hva ved Bengt Åke Gustafsson vil overraske folk?

- At jeg er over 50, ler treneren.

sport@demokraten.no