annonse

Første storinnrykk i gang før NATO-øvelsen

Fredrikstad havn
Fredrikstad havn: Justisminister Tor Mikkel Wara og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var på plass i Fredrikstad havn fredag morgen, der militære kjøretøyer og materiell til NATO-øvelsen Trident Juncture ble losset. Lengst til venstre oberst Eystein Kvarving og lengst til høyre fra det tyske forsvaret og leder for den første båttransporten, løytnant Nikolaus Berghammer. F (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)
Justisminister Tor Mikkel Wara
Justisminister Tor Mikkel Wara: og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen var på plass i Fredrikstad havn fredag morgen, der militære kjøretøyer og materiell til NATO-øvelsen Trident Juncture ble losset. Lengst til høyre oberst Eystein Kvarving. (Foto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Militære kjøretøyer i alle fasonger rullet ut av lasteskipet Ark Germania fredag morgen. Ankomsten markerte at forberedelsene til Nato-øvelsen er i full gang.

  • Ntb

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) var begge på plass i Fredrikstad for å ta imot den hittil største ankomsten av militært materiell.

Deler av Norge vil nå for alvor merke øvelsen Trident Juncture når militærkolonnene skal ta seg inn i landet.

– Først og fremst skal øvelsen få vi vist at vi er klare, og dette er et signal om at vi vil egentlig være i fred. Vi øver også for å slippe å bruke dette, sier forsvarsministeren.

På lasteskipet Ark Germania var det 250 militære kjøretøyer og 70 konteinere med utstyr som skal fraktes videre på veiene til Gardermoen, Sessvollmoen og Rena. Dette skal fordeles på til sammen 16 kolonner.

Materiell og 40.000 personer skal fraktes inn i landet fra flere havner og lufthavner i løpet av september og oktober før feltøvelsen begynner 25. oktober.

Militært personell fra 31 land deltar. Det inkluderer NATOs 29 medlemsland i tillegg til Sverige og Finland.

30. oktober er den store styrkedemonstrasjonsdagen planlagt på Byneset utenfor Trondheim. Her får militære sjefer, generalsekretær Jens Stoltenberg og ambassadører fra NATO-landene se oppvisning med fly og fartøyer.