" />
annonse

Fyrferie - det nærmeste eksotiske alternativ

: (Foto: arne børresen)

Speilblankt hav den ene dagen, den neste frådende sjø som utfordrer glassrutene i "hytta". Fyrferien byr på alt fra sitrende spenning til sløvende slaraffen!

  • ARNE BØRRESEN Tekst Arne.borresen@demokraten.no

For mens Strømtangen og Struten, som ble avfolket i henholdsvis 1977 og 1985, var forbeholdt nettopp fyrvokterne og deres familier kan enhver med sans for ramsalt sjø og eksotiske omgivelser nå booke seg inn til fyrferie. I Østfold, Vestfold - eller hvor som helst langs landets langstrakte kyst.

Storslått

En ettermiddag sist uke, mens det var overhengende fare for sol og svak vind, oppsøkte Demokraten det mest benyttede feriefyret i Fredrikstad-distriktet - sagnomsuste Strømtangen. Her kunne feriegjesten Marianne Aulin fra Oslo raskt slå fast:

-Å tilbringe sommerferien på Strømtangen kan jeg anbefale på det varmeste. Stedet er en perle på jord! Man forstår at dette er et attraktivt mål sommerstid. Eller for den saks skyld hele året, poengterer Aulin i det ungene kappes om å få vise fram sitt ferieparadis ytterst på den værharde Strømsholmen.

Oslo-familiene Aulin og Askmann har slått seg til på Fredrikstads mest eksponerte innseilingsfyr for tredje sommeren på rad. Tilsammen 7500 kroner punger gjestene ut slik at fire voksne og fem barn kan nyte livet der ute på den ytterste nøkne ø.

Men under "klima-sommeren" 2007 ble det vel mye regn og tilsvarende lite sol for turistene fra den dypeste Sørmarka:

Sissel Askmann:-En kan si vi har hatt mye vær denne uka. Vinden har flere ganger passert kulings styrke mens himmelens sluser har stått på vidt gap. Fra sjøen har bølgende pisket langt oppetter fjellene. Men vi har også hatt tropenetter og speilblankt hav. Uansett vær; Strømtangen er storslått, bemerker småbarnsmammaen.

Havsutsikt

I fjor hadde Onsøbeviset - foreningen som forvalter Strømtangen for Kystverket - belegg hver eneste helg bortsett fra julehelga og helga før nettopp jula. Hver eneste sommerferieuke ble også kapret av familier som vil velge noe annet enn sydenferier og storbyferier.

-Man kan jo ikke reise til syden om sommeren! Nei, da er det mye bedre å sitte høyt oppe i et fyrtårn å nyte havsutsikten og småbåttrafikken. Eller la ungene stå på vannski når været tillater det, ler Thomas Aulin.

-En uke på fyret er passe?

- Jeg har lest i Bjørn Engers fyrbok at Strømtangen hadde en fyrvokterfamilie som bodde her i sammenhengende 31 år. For en noe rastløs sjel som meg ville det blitt i lengste laget.

Men ei uke om sommeren er Strømtangen i hvertfall verdt. Minst, forteller Marianne Aulin som er blant Strømtangen-gjestene som sitter klar på nettet hjemme i Sørmarka hver gang Onsø-beviset inviterer til booking for en ny sesong.