annonse

Gi plass til bobilturisme også ved Solbergtårnet rasteplass

SOLBERGTÅRNET
SOLBERGTÅRNET: Utgangspunktet for Solbergtårnet rasteplass var blant annet prosjektet Trafikantens opplevelse på E6 fra Svinesund til Oslo i regi av Statens vegvesen. Videre tok Østfold fylkeskommune i 2004 initiativ til en idéskisse for Solbergkrysset der Oltidsveien krysser E6.

LEDER: - Utskjelt og gjort narr av, men med noen enkle grep kan Solbergtårnet nå nye høyder!

  • Tomm Pentz Pedersen

I går startet arbeidene med utvendig vedlikehold på Solbergtårnet. Det fører til at deler av området vil være avstengt, men parkeringsplassene er fortsatt tilgjengelige. Tårnet er stengt for publikum på vinteren. Vedlikeholdsarbeidene skal etter planen være ferdig slik at tårnet kan åpnes for besøkende igjen 1. april, meldte Østfold Fylkeskommune på sine nettsider.

Få rasteplasser har vel fått så mye negativ omtale som Solbergtårnet. Samarbeidsprosjektet mellom Statens vegvesen, Østfold fylkeskommune og Sarpsborg og Fredrikstad kommuner, som et prosjektet reist i 2010 i forbindelse med utbyggingen av firefelts E6. Skattebetalerforeningen og Nettavisen nominerte tårnet til Sløseriprisen: «Millioner av skattekroner gikk til et tårn mellom E6 og jorder i Østfold. Rasteplassen jeg får frysninger av.» I 2012 meldte NRK at rasteplassen ble brukt som sexmøteplass for menn.

Arkitekt Todd Saunders tegnet det 30 meter høye utsiktstårnet og området rundt. Heldigvis har ikke utviklingen i antall besøkende tatt samme retningen som deler av den rustne fasaden(som selvfølgelig skal være slik). I løpet av fjorårets sesong kunne fylkeskommunen fortelle at nesten 30.000 mennesker hadde besøkt Solbergtårnet med hage og rampe. Uten tvil fungerer tårnet som en informasjonskanal og innfallsport til helleristningene på Hornes(og andre fornminner langs Oldtidsveien).

Et innspill til videre utvikling av rasteplassen må være en utvidelse av selve parkeringsområdet. I dag opptar trailersjåfører som må gjennomføre den pålagte hviletiden en stor andel av plassene med sine store vogntog. Bobilturismen i Norge har eksplodert de siste årene, her ligger det et stort potensiale for økt besøk på Solbergtårnet rasteplass. Skal det skje må plassen utvides, «fartsdumpene» høvles noen millimeter og gjerne en moderne vann- og tømmestasjon komme på plass!

annonse