annonse

Krever Storebrand ågerpris i Østfoldhallen?

Bør ikke la Storebrand presse kommunen:
Bør ikke la Storebrand presse kommunen: Truls Velgård mener Ap er alt for passive i forhandlingene med Storebrand. (Foto: Dag Magnus Nielsen)

Hemmelighetskremmeriet omkring leiesummen fortsatte når formannskapet behandlet husleieforslaget til Storebrand. Anita Vik «registrerer at leia er mye høyere enn det Østfold Fotballkrets betalte». Hvor mye får ingen vite før kontrakten eventuelt er signert, da avtaleforslaget er unntatt offentligheten.

  • Dag Magnus Nielsen

Dette er fakta i saken:  Østfold Fotballkrets betalte 1,2 millioner i årlig leie, og fortalte til Demokraten at leien aldri tidligere har blitt hevet mer enn indeksregulering. Når Storebrand signaliserte at de ville ha «vesentlig høyere husleie» når avtalen skulle reforhandles, valgte kretsen å avslutte leieforholdet. Lokale aktører innenfor næringseiendom mener markedsprisen ligger omkring fem millioner i året.  

Temperatur

Det var høy temperatur da formannskapet behandlet kommunens mulige overtagelse av leieforholdet av fotballdelen i Østfoldhallen. Jon-Ivar Nygård mente Anita Vik burde trå varsomt med tanke på egen habilitet (Vik sitter styret i en lokal idrettsforening, red. anm.), mens Frps Bjørnar Laabak følte Nygård stemplet opposisjonen på en fordummende måte fordi de ikke hadde lest FRID-uttalelsen som kom på mail sent i går kveld. 

Frp, Høyre, og Venstre imot

Høyres Truls Velgård var positiv til å at kommunen kunne bistå på driftssiden, men mente «mange titalls millioner» er for en for høy økonomisk risiko å «binde seg opp til i lang tid»:
-Bygget er regulert og godkjent for idrett, og det kan ikke være noe tvil om at Storebrand visste at arealene er regulert til nettopp det når de kjøpte Østfoldhallen. Eierne har derfor ansvar for å bidra til at det fortsatt skal drives idrett der. 

Arbeiderpartiet lar seg trille rundt av Storebrand

-Arbeiderpartiet er passive i forhandlingene og lar seg trille rundt av Storebrand. Det har skjedd tidligere at eiere prøver å omregulere området, så her bør vi motstå presset fra Storebrand og ikke gi ved dørene. 
- Føler du Storebrand har konstruert en kriselignende situasjon for å presse ut frivilligheten for å få inn en leietager som betaler mer? 
- Jeg skal være forsiktig med å spekulere i Storebrands motiv, men registrerer at selskapet forsøker å få en total redefinering av spillereglene for hallen. De ønsker en fullstendig kommersialisering av begge etasjer, og det var ikke derfor hallen i sin tid ble bygget, sier Velgård.

Rolvsøy IL kunne tatt over 

-Vi ønsker ikke at idretten skal miste hallen, men det hadde vært mye bedre dersom for eksempel Rolvsøy IF - som har vist vilje og initiativ - hadde tatt over leieforholdet. Jeg mener Rolvsøy og idrettsmiljøet generelt er bedre egnet til å drive idrett enn kommunen.

Ap og posisjonen for

-Alternativet til at kommunen tar over er et lekeland, enten vi liker det eller ikke, sier Atle Ottesen (Ap). Partikollega Siri Martinsen var enig, og mente leieovertagelse er en gyllen mulighet kommunen bør gripe for å sikre videre drift.
De fikk støtte av SVs Camilla S. Eidsvold:
- Friidretten og andre idretter trenger en innendørs arena og det er viktig at kommunen tar dette ansvaret. Frivilligheten vil ikke klare å drive fotballdelen i Østfoldhallen på samme måte som kommunen.

FRID positive

Fredrikstad Idrettsråd, ved Stefan Løkse, sendte i forkant av avstemmingen brev til formannskapets representanter, hvor idrettsrådet uttalte seg positivt til rådmannens innstilling om kommunal drift av fotballhallen. 

FRID begrunner sitt synspunkt med lokalidrettens arealbehov, samt avlasting av trykket på Merkurbanen.