annonse

Med klampen i bånn

: Illustrasjonsfoto (Foto: )

Tingretten: Med full gass og svidd gummi råkjøres det på våre lokale veier. Stadig flere råkjørere blir tatt og straffes hardt uten at dette tydeligvis har noen preventiv virking. En 23-årig mann ble knepet i 153 km/t i Vardeveien i Borge hvor høyeste tillatte hastighet er 80 km/t.

Disse bildedesperadoene utsetter både seg selv og andre for livsfare. 23-åringen møtte nylig i Fredrikstad tingrett. Han erkjente straffeskyld og forklarte at han holdt for høy fart. Han ønsket å kjøpe seg ny bil og var ute og prøvekjørte en BMV sportsbil med kraftig motor.

Og med seg i bilen hadde han med kamerater. Som han kanskje skulle imponere med en fartsfylt prøvetur? I hvert fall ble han stanset på vei tilbake til selgeren av politiet. Ved Vetatoppen i Vardeveien gasset han så mye at han ble presset tilbake i setet. Han bremset ned igjen etter en kort strekning, men ble målt i laserkontrollen i 153 km/t i 80- sonen. Politimannen som opererte laseren mente sjåføren holdt høyere hastighet før målingen.

23-åringen kjørte på en strekning som langt fra er beregnet for slik fart. Den forholdsvis smale veien har hverken sykkelsti eller fortau og hastigheten var til stor fare både for selv, passasjerene og andre trafikanter.

Tingretten ledet av tingrettsdommer Sissel Rostad – og meddommere Unn Christin Solberg Møller og Lars Rene Krabberød – dømte 23-åringen til fengsel i 21 dager. Han mistet også førerkortet for en periode på 20 måneder, må avlegge ny førerprøve samt betale 5.000 kroner i saksomkostninger. Det skal svi når du «mister hodet» bak rattet.

Med livet om innsats

Ja, det kjøres med eget og andres liv som innsats. Og mirakelløst nok endte det bra for en annen 23-årings ville ferd på Rolvsøyveien. Uten gyldig førerkort. I 118 km/t i 60-sone fikk han sleng på bilen, krysset en midtrabatt, to motgående kjørefelt og rett ut av veien. Deretter kjørte han inn på veien igjen i motgående kjørefelt, krysset midtrabatten på ny. En lysmast ble også meiet ned. Det oppsto så store skader på bilen at den ble kondemnert. Men til alt hell ingen personer alvorlig skadet. Snakk om at lykken er bedre enn forstanden! 23-åringen hadde med seg to passasjerer.

Fredrikstad tingrett med tingrettsdommer Tina Bergstrøm - og meddommere Sissel Wilhelmsen og Lars Kristian Eliassen – kom frem til at passende straff var fengsel i 26 dager samt å betale saksomkostninger på 3.000 kroner. Og må vente i to år for å avlegge førerprøven.

Helge Solheim

demokraten@demokraten.no