annonse

«Musikalsk landhandel» i bildeler - kaffen inngår

AUTOSHOP
AUTOSHOP: Gunnar Erøy (72), opprinnelig fra Kjenn i Vestby, eier og driver en vidunderbutikk som trolig er den siste i sitt slag - i hvert fall i Østfold. Ekspertisen på all verdens bildeler og løsninger på de umuligste reparasjoner sitter åpenbart i genene til Gunnar. (Foto: Tommy Skauen)
«Jerngjengen» samlet til lørdagskaffe og guddommelige historier på Råde Autoshop og Kafè. Fra v
MØTEPLASS: butikksjefvikar Per Bjørndal (66), stamgjest Arnt Aasheim (62) og selveste høvdingen på Rubingen Camping på Saltnes Jonny Eklund (63). (Foto: )
Vareutvalget
Vareutvalget: Utenfra ser Råde Autoshop ut som litt slitne bygg så ut på 1940-50-tallet - eller tidligere....Men skinnet bedrar. Innmaten, innholdet, det ubegripelige vareutvalget og den eventyrlige service’n er fra en annen tid. (Foto: )

– Det finnes ikke sånne, fantastiske butikker lenger! Jeg tror det bare er to igjen i hele Østfold. Råde Autoshop og Joker Landhandel i Hankøsundet, sier Jonny Eklund fra Saltnes.

  • Helge Bovim

Jonny og noen dusin andre «kællær» er svorne stamgjester hos Gunnar Erøy i det noe slitne murstenshuset vis-a-vis Råde Jernbanestasjon. Hundre-tusener av togpassasjerer på strekningen Fredrikstad-Oslo S har ikke kunnet unngå å glane gjennom togvinduene på det noe stusslige, litt uflidde bygget ved Råde Jernbanestasjon. Men det er utenpå...

I minst 36-37 år har enhver med vindusplass mot syd på Halden-, Göteborgs eller Köbenhavnstoget glodd på Gunnars enestående «kafè og landhandel i bildeler»... pluss utallige andre knappe-nelliker som Gud og Hvermansen trenger i hverdagen. I alle fall alle med bil.

Halve Østfold på kundelista

– Jeg kan ikke huske nøyaktig når jeg var her første gangen, men det er nok godt over 30 år siden, fortsetter campinghøvding Eklund, født og oppvokst på Saltnes....

Han som flere tusen andre «kællær med bil» - ikke bare i Råde og omegn - men i halve Østfold, vet at Gunnar i Autoshopen har «alt».

I alle fall alt som før eller senere må skiftes i et kjøretøy. Og når han en sjelden gang ikke har det - så går bestillingen sporenstreks. 1-2 dager senere kan du avhente «dingsen».

Men knallservicen stopper ikke der. Før du har fått åpnet pakningen - eller allerede er på vei ut døren, kommer det lavmælt fra den gamle Ford- og Volvo-mekanikeren: Montert før du får snudd deg!

– Jeg kan gjerne sette inn pæren eller montere «dingsen» for deg, den sitter litt vrient til, sier Gunnar.

Slikt låter jo som vakker musikk i ørene på enhver bilist med mer enn fire tommeltotter... Og musikk er også stikkordet, for det er musiker han egentlig er.

Normalt ser ikke Gunnar Erøy på klokken om noen av stammis’ene skravler et kvarter over stengetid. Eller er litt tung i hekken og helst vil drikke ut koppen med gratis kaffe før han begir seg hemmat. Men en sjelden, sjelden gang sier butikksjefen at du er mer enn velkommen også i morgen, for straks er det slutt på superservicen...

Musikken har de på Kjenn

Han skal nemlig ut og spelle på denne kvelden. Spille opp til dans eller musisere i festlig lag. Sammen med sin trio, kvartett eller kvintett. Indirekte var det også musikken og romantiken som bragte Gunnar Erøy fra Kjenn - via Moss til Råde. Bente Lind hette sangerinnen med fløyelstemmen - og en far som eide et murstenshus ved Jernbanestasjonen i Råde.

Som skapt for rollen som automobilshoppen.

Slik ble det - og sådan er det. Bildeler går alltid i stykker, må skiftes, byttes, poleres og repareres....Sånt vil ingen ende ta.

Seks dager i uken treffer du mekanikeren som har svar på alle dine bil-spørsmål og/eller bekymringer. Og ikke minst dingsene du trenger.

Og er det noe du skulle ta med i aftenbønnen så er det at Gunnar Erøy aldri må komme på den tanken at det kunne være litt godt å pensjonere seg. Gud forby!

annonse