annonse

Natteravnene berømmer årets russ

RUSS
RUSS: Gå aldri alene. Avtal med en voksen du kan ringe for å bli hentet hvor som helst, når som helst. Ikke ta med noen som ikke er russ, i russebuss eller biler. Prøv å ikke bli overstadig beruset. Ta vare på hverandre og ha det gøy! er rådene til årets russ fra Natteravnene.

Denne helgen samles titusenvis av russ på landstreff i Bergen og ved Tryvann i Oslo. Flere titalls voksne vil samtidig gå Natteravn ved arrangementsstedene for å se til at sikkerheten ivaretas.

– I forhold til Landstreff for russen er mitt inntrykk at det blir profesjonelt gjennomført fra arrangøren sin side. Det er lagt godt til rette for at russen skal kose seg og ha det gøy et sted hvor det er stort fokus på sikkerhet. Vår bekymring og fokus er områdene utenfor et slikt arrangement. Det er alltid en fare for at noen surrer seg vekk, mister venner, mister transport hjem og blir gående alene. Da er det veldig viktig at de vet at de alltid kan komme til Natteravnene å få hjelp, sier Alexander Due, leder for Natteravnene Åsane-Midt.

Lettere å snakke med

Sist helg var 14.000 russ samlet ved Kongeparken utenfor Stavanger. Bortsett fra noen få episoder knyttet til rusmidler, gikk arrangementet knirkefritt.

Natteravnene opplever at russen setter pris på deres nærvær.

– Først og fremst skryt til de unge i dag som er utrolig snill, grei og høflig stort sett alle sammen. Natteravnene har en god tone og kontakt med russen vi treffer om våren. De setter stor pris på vårt nærvær og jeg tror vi får en annen kontakt med dem enn politi og vakter på arrangementer. De har nok forstått at vi er der for å passe på at de har det bra, samt forebygge uønskete hendelser. Ofte er det også lettere å snakke med en voksen, som ikke er egne foreldre eller familie, sier Due som oppfordrer flere voksne til å bli natteravn.

– Ikke bli overstadig beruset

Natteravnene har noen enkle råd til russen som deltar på treffene:

  • Gå aldri alene
  • Avtal med en voksen du kan ringe for å bli hentet hvor som helst, når som helst
  • Ikke ta med noen som ikke er russ, i russebuss eller biler
  • Prøv å ikke bli overstadig beruset
  • Ta vare på hverandre og ha det gøy!