annonse

– Saga slipper aldri helt taket

Slik er vi vant til å se henne
Slik er vi vant til å se henne: Sofia Helin tolker rollen som Saga Norén i Broen. Nå står fjerde sesong for tur. (Foto: Carolina Romare)

Kameraene ble slått av og den siste sesongen av «Broen» var ferdig innspilt. Da felte skuespilleren Sofia Helin noen tårer.

  • John Alexander Sahlin

– Broen er en æra i livet for meg, og for mange av oss, som vi aldri kommer til å glemme, sier hun til TT.

Frakken har vært med siden første sesong, men nå har kriminaletterforsker Saga Noréns karakteristiske plagg blitt kastet av – for aller siste gang. Sesong fire skal være den siste. Men Sofia Helin tar ikke personlig farvel med rollen som folkekjær politi i Malmö likevel.

– Jeg tenker ikke slik. Akkurat som opplevelser, drømmer og bøker bærer vi det med oss videre som minner. Saga kommer jeg alltid til å bære med meg, sier hun.

– Har man jobbet lenge med en karakter, tar man ikke farvel. I stedet er det noe man tar med seg videre, istemmer den danske hovedrolleinnehaveren Thure Lindhardt.

– Men det blir likevel noe symbolsk over det når man tar av seg kostymene for siste gang – og legger noe bak seg, sier han.

Setter spor

Fire sesonger med den særegne etterforskeren har satt sine spor i Sofia Helin.

– Jeg vet at det har preget meg rent fysisk. Dersom jeg tvinger meg selv til å tenke og oppføre meg på en bestemt måte i tilstrekkelig grad, så tror jo kroppen og hjernen at det er slik jeg er, selv om jeg intellektuelt vet at det ikke er slik, sier hun.

Fengselsdører hviner i åpningsscenen av den fjerde sesongen. Bak lås og slå sitter Saga Norén – dømt for å ha tatt livet av sin egen mor.

– Det er en fryktelig situasjon for henne. Å måtte tilpasse seg andres regler og tvinges til å være sammen med andre, farlige personer – og dessuten være politi. Det er veldig vanskelig, sier hun.

Høyesterett forventes å komme med sin avgjørelse i saken etter at Saga Norén har anket dommen. Hun er fengslet når en ny drapsalarm går for etterforskeren på andre siden av sundet: Henrik Sabroe, som spilles av Thure Lindhardt, er på plass når sjefen for dansk migrasjonsverk blir funnet brutalt drept ved Øresundbroen. Etterforskningen er i gang for København-politiet, men danske Sabroe savner hjelp fra Malmö, i form av Saga Norén.

Smertefullt og riktig

Årene med Saga Norén har virkelig påvirket Sofia Helin på flere måter, forklarer hun.

– Det er en æra som har vært betydningsfull på så mange plan, og krevende på mange andre plan. Vakkert har det også vært. Alt, slår hun fast.

Samtidig var det som om en viss lettelse strøk over henne da innspillingen var ferdig.

– Det er som å gå rundt med betongkostyme, det å spille denne karakteren.

At den fjerde sesongen blir den siste, det synes både Sofia Helin og Thure Lindhardt er på sin plass.

– Det føles smertefullt, men likevel riktig, sier Helin avslutningsvis om serien.

Sesong fire av «Broen»  sendes på NRK på nyåret og hadde sendestart i går.