annonse

Skru på lyset!

Slå på
Slå på: Mange biler har dessuten en «Autofunksjon» på lysbryteren. Har bilen din en slik funksjon kan bryteren stå på «Auto» hele tiden.

Høstmørket senker seg. Det er på tide å skru på lysbryteren slik at lysene tenner - også bak.

  • Tomm Pentz Pedersen

Alle har vel merket hvor skummelt det kan være å oppdage en mørklagt bil i høstmørket. Løsningen er enkel - skru på lyset!

- Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran. Disse er designet for å gjøre bilen synlig for andre trafikanter i dagslys, men disse lysene gir svært lite lys for sjåføren og er ikke egnet for bruk i mørket, sier Espen Andersson, i kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen.

På biler som har slike egne LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen i disse tilfellene er å skru på nærlysene manuelt, da vil også baklys og skiltlys tenne.

Autofunksjon

Mange biler har dessuten en «Autofunksjon» på lysbryteren. Har bilen din en slik funksjon kan bryteren stå på «Auto» hele tiden. Med bryteren i denne posisjonen vil en sensor i bilen tenne nærlys og baklys når det blir mørkt. Lysene vil slukke når man skrur av tenningen.

Hvis lysbryteren står i «0» vil kun kjørelysene foran være tent. Da ser du som sjåfør svært lite, og andre trafikanter som kommer bak deg vil ikke se deg.

Sjåførens ansvar

- Alle sjåfører har et ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvindu, og prøve bryteren i de forskjellige funksjonene. Da ser du også om det er noen pærer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken, sier Espen Andersson.