annonse

Syv av ti får ikke jobb!

ARBEIDSJERN
ARBEIDSJERN: Bak f. v. Pål Iversen (FASVO), Ole Ludvig Hansen (Viuno), og Jens Aasheim (FASVO), foran f. v. Stine A. Laabak (Viuno) og Maja Mikkelsen (FASVO), er alle glad for å ha en jobb å gå til. (Foto: )
TØFFING
TØFFING: Thomas Johansen (t. v.) banket dører og saumfarte stillingsannonsene på nettet, før han fikk jobb på Viuno. Daglig leder Jan Håkon Tolfsen er Johansen forteller at Johansen er en fantastisk medarbeider å ha på laget. (Foto: )

Mange med lettere psykisk utviklingshemming har ikke noe tilbud når læretiden eller skolen er fullført. De som ikke er så heldig å ha en jobb på bedrifter som FASVO eller Viuno, faller utenfor og blir ofte sittende hjemme med ensomhet som resultat.

  • Dag Magnus Nielsen

– Etter jeg fullførte kompetansebeviset innen service i 2011 ble det plutselig helt dødt. Det var stas å ha fri den første uka, men etter det var det ikke trivelig i det hele tatt. Jeg lette etter jobber på Finn.no, hos NAV, samtidig som jeg gikk rundt til bedrifter og forhørte meg, men ingen hadde plass, forteller Thomas Johansen (27).

– Etter hvert som månedene ble til år fikk jeg dårligere selvtillit. Døgnrytmen ble også helt feil.

Mening på Viuno

– For litt over tre år siden begynte jeg å jobbe på produksjonslinjen i Viuno. Etter å ha vært uvirksom i flere år hadde jeg skikkelig klump i magen første arbeidsdag, men heldigvis gikk det bra. Jeg har blitt mitt gamle selv igjen, skaffet egen leilighet, og fått kolleger. Det er deilig å være med i samfunnet! Sier den sympatiske unge mannen.

Varierte oppgaver

– Noe av det jeg liker best med jobben er at vi har varierte arbeidsoppgaver. Vi lager skilt, klistrer på etiketter på shampo-flasker, monterer skapmuffer til drenering, og mye annet, forklarer Johansen.

Kollega Stine A. Laabak (37) trives også med jobben.

– Jeg jobber med pakking og montering, og har vært på VIUNO i 15 år. De er lengst av alle! Vi som har Downs Syndrom eller er psykisk utviklingshemmet trenger også jobb, og folk må tørre å gi oss en sjanse. Det er mange som meg uten jobb og det er synd, for vi kan også bidra i samfunnet, understreker Laabak.

Mange uten tilbud

– Det er alt for mange som ikke har noe tilbud å gå til. En jobb er like viktig for mennesker med psykisk utviklingshemming som for deg og meg, sier Jan Håkon Tolfsen, daglig leder i Viuno.

– En tilrettelagt arbeidsplass koster omkring 200 000 kroner i året, hvorav NAV betaler 75 prosent. Den siste fjerdedelen koster kommunen, så det er bra for både samfunnsøkonomi og livskvalitet.

– Derfor er det så synd at hele 67 prosent av de med lettere psykisk utviklingshemming ikke har en jobb å gå til. Forhåpentligvis kan kommune-Norge, NAV, og næringslivet samarbeide for å skape de 2 000 plassene som mangler, avslutter Tolfsen.

Reserverte kontrakter

– I 2011 vedtok vi å bli flinkere til å bruke reserverte kontrakter i Fredrikstad Kommune. Det innebærer at kontrakter som passer for den type virksomhet som drives av FASVO og Viuno ikke blir lyst ut på anbud, forklarer Bjørnar Laabak (FrP)

– På den måten kan kommunen bidra til økt oppdragsmengde for disse bedriftene, noe som igjen vil generere flere tilrettelagte arbeidsplasser.

Politikeren understreker også at det finnes gode ordninger for bedrifter i privat næringsliv som ønsker å bidra til økt deltagelse i arbeidslivet.

annonse