annonse

«Team Olaussen» til USA

I HØYDEN
I HØYDEN: Samboerparet Kamilla Olaussen og Gaute Hallan Steiwer skal på høydeoppholod i Flagstaff, Arizona. (Foto: TOMMY SKAUEN)

Bestefar og trener til verdens beste skiløper Johannes Høsflot Klæbo tror mindre på høydetrening. Team Ingebrigtsen tror mer. Nå følger orienteringens «Team Olaussen» i Sandnes-guttas fotefar...

  • Helge Bovim

Et par dager etter gjennomført Blodslit 20.oktober sitter Fredrikstads «Team Olaussen» - søstrene Marie og Kamilla Olaussen pluss Gaute Hallan Steiwer og «sjefs-coach» pappa Per Olaussen, på flyet til California.Etter en drøy uke drar treneren hjem til revisorbutikken i Halden. Byen der han vokste opp.

Etter noen dager på vestkysten går turen til høydetrenings-eldoradoet Flagstaff i Arizona. Der USAs landslag på landslag i en rekke ulike idretter har hatt treningsleire i årevis. Også kjent som byen og området der friidrettsbrødrene Jacob, Filip og Henrik Ingebrigtsen har lagt mye av grunnlaget for sine sensasjonelle prestasjoner.

Dale Oen

Men Flaggstaff med 72.000 innbyggere 2.100 moh har også opplevd sørgelige dager med norske øyne. Det er byen der supertalentet og vår ikoniske svømme-verdensmester Aleksander Oen ble funnet død - i en alder av bare 25 år.

For øvrig er ikke dette første gang Kamilla, som ble nummer fem i årets VM - og verdensmester-sambo, Gaute Hallan Steiwer, har testet hardtrening i tynnluft. Ifjor høst var dere også på høydesamling i Spania.

- Ja, Gaute og jeg var der i 21 dager. Vi bodde på 2100 m.o.h, og trente for det meste på 1800-2500 m.o.h. Vi fikk erfare hvordan treningen fungerer i høyden, hvordan laktaten og pulsen varierer. I tillegg ble det et positivt avbrekk i treningshverdagen, en kick-start på den nye treningssesongen. Vel hjemme målte vi høyere hemoglobin, og kunne med relativt stor sikkerhet dermed trene bedre de neste par månedene, forteller Kamilla til Demokraten.

- Jeg har også bitte lite grann erfaring med høydetrening fra tidligere. Det var en privat samling i Livignio i 2015 med Magne Dähli, Olav Lundanes og Mari Fasting før en World Cup som gikk i høyden, fortsetter Kamilla Olaussen.

- Finnes det noen orienteringskart rundt Flagstaff, Arizona?

- Det er lite med kart i området av noe god kvalitet. Men det er heller ikke hovedprioritering de ukene, forteller Gaute og Kamilla. - Vi deltar heller ikke i lokale o-løp i USA.

- De ikke ukjente brødrene Ingebrigtsen har vært i Flaggstaff flere ganger. Også svømmelandslaget. Har dere studert noen av deres erfaringer?

- Vi har blant annet sjekket hvor det er bra å bo med tanke på trening. Men selv har vi nå også god erfaring med høyden så vi vet godt hvordan vi skal legge opp treningsplanene.

Heltidsutøvere

Kamilla avsluttet studiene etter sin bachelor i økonomi og tar noen mindre jobber for å spe på budsjettet. Gaute kommer til å synfare, tegne og produsere en rekke skolekart rundt om i Fredrikstad-området. Stort sett er de begge nesten heltids idrettsutøvere; som trener to økter i døgnet.

Resten av konkurransesesongen ser ellers slik ut:

NM-uken på Vegårdshei i Aust-Agder neste langhelg, fra torsdag til søndag. Der bl.a. Marianne Riddervold Kahrs pluss søstrene Marie og Kamilla Olaussen er klare medalje-favoritter i damenes NM-stafett om akkurat 8 dager. Der løper samboerparet alle distanser. Deretter NC-helg i Sandefjord, trolig WC i Tsjekkia, natt-NM i Drammen, Blodslitet og deretter USA.

Helge Bovim