annonse

Vannskader for 276 millioner kroner i fjor sommer

STENG KRANA
STENG KRANA: Forsikringsselskapene mener at alle bør stenge stoppekranene for å hindre vannlekkasje mens de er på ferie. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

Norske forsikringsselskaper betalte ut 276 millioner kroner i erstatninger for vannskader i fjor sommer. Nå ber de folk huske å stenge stoppekranen før ferien.

  • NTB

– Stoppekranen er Norges dyreste kran med tanke på hvor mye man kunne spart hvis alle hadde stengt den igjen før de dro på ferie. Det burde være like naturlig å stenge vanntilførselen til huset som å dra ut støpslene og låse ytterdøra. En stengt hovedstoppekran er den beste forebyggelsen mot vannskader, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Ifølge Tryg økte erstatningssummen for vannskader på sommeren med 10 prosent i 2017 sammenlignet med året før.

Selv om de fleste vannskader skjer på vinteren og våren, oppstår 25 prosent av vannskadene i sommermånedene.

– For vanlige folk er det ikke lett å bedømme tilstanden til vannrør, men vi ser at mye av skadene skyldes gamle rør og slitasje. Samtidig ser vi en økning i vannskader på for eksempel kjøkkenet, der man nå gjerne har flere punkter med vanntilgang som for eksempel ismaskin i kjøleskapet. Det er jo ekstra ille å komme hjem fra sommerferie og finne at et rør har sprunget lekk og vann har fått renne i dagevis. Det kan bli veldig omfattende skader, noen ganger må man skifte ut hele parkettgulv og vegger, sier Setnes.