annonse

- Ganske sikker på bedre treningskultur i Sparta enn Stjernen

LEI TREND
LEI TREND: Bare tre av de siste 15 sesongene har Stjernen havnet høyere på tabellen en Sparta. (Foto: Dag Magnus Nielsen)
KONTINUITET
KONTINUITET: Sparta-trener Sjur Robert Nilsen tegner og forklarer sine burhøns (juniorer) hvordan Sparta spiller ishockey. (Foto: Dag Magnus Nielsen)
LEI TREND
LEI TREND: Bare tre av de siste 15 sesongene har Stjernen havnet høyere på tabellen en Sparta. (Foto: Dag Magnus Nielsen)

- Jeg ønsker at Stjernen skal lykkes. Konkurranse fra en sterk rival i nabobyen er positivt for Sparta også, sier Sjur Rober Nilsen, trener for «det andre laget».

  • Dag Magnus Nielsen

Den blå klubben har de siste 10-15 årene oppnådd langt bedre resultater enn Stjernen -er det lærdom å hente i (grøss) Spartas suksess?

Forrige uke: Oilers-sjef om å skape interesse og klubbdrift

Godt egnet til å drepe hockeyinteressen

- Det er nok ikke mange haller bedre egnet til å drepe hockeyinteressen i en by enn Stjernehallen. Beliggenheten gjør at det er keitete å komme seg til og fra hallen, og fasilitetene er for dårlige.

- Publikummet i verdens rikeste land har helt andre krav og forventninger til komfort og totalprodukt enn tidligere, poengterer Nilsen.

Se i speilet

- Jeg ønsker ikke å tråkke på, eller være nedlatende, men jeg tror Stjernen kan tjene mye på å evaluere seg selv på en kritisk måte. Etter Sparta hadde en veldig god periode omkring 2010, hadde vi noen år med svakere resultater.

- Da var det viktig å være ærlig med oss selv og se på hva vi hadde gjort feil eller for dårlig. Jeg tror generelt sett vi må bli flinkere til det i idretts-Norge.

VIDEO: Intervjuer etter Sparta-Stjernen

Stjernen var en talentfabrikk

- Etter Ørjan Løvdal kom til klubben på 80-tallet la Stjernen etter hvert om til å bli et mye mer spillende lag enn tidligere. Fra den epoken, og mange år fremover, var klubben virkelig en talentfabrikk som fikk frem en drøss med gode spillere.

- Morten Finstad, Trond Magnussen, og Lars Håkon Andersen, var kanskje de største profilene, men bak dem var også mange spillere som var veldig gode. Truls Navestad (Stjernen-spiller 1998-2008, red. anm.) er kanskje det siste store talentet som slo igjennom av utespillere.

- Siden den gang har klubben gått fra å være kanskje best i Norge på talentutvikling til å levere færre og færre profiler.

LEI TREND
LEI TREND: Bare tre av de siste 15 sesongene har Stjernen havnet høyere på tabellen en Sparta. Foto: Dag Magnus Nielsen

Treningskultur

Følg med på sportssidene for LIVE-oppdatering og intervjuer fra kveldens lokaloppgjør

- Vi har to isflater, så det blir kanskje litt urettferdig å sammenligne, men jeg er ganske sikker på at treningskulturen i Sparta har vært bedre enn i Stjernen. Ut fra Iron Man resultatene de siste årene ser det ut til at klubben er på riktig vei igjen.

- Satt på spissen så er idrett veldig enkelt: man må trene for å bli god, og skal man ta igjen lagene som ligger foran seg må man trene hardere og smartere enn dem, sier Sparta-treneren.

Spillestil og kontinuitet

- I Sparta har vi lenge vært veldig tydelig på hva som er vår hockeyfilosofi og spillestil. Sett utenifra virker det som Stjernen famlet bort mye av de klubben var gode på.

Jeg tror en av årsakene kan være for lite kontinuitet på trenersiden, men også at klubben ikke produserer nok egne spillere. Er man flasket opp med samme holdninger og hockey-verdier blir det enklere å prestere godt som lag på elitenivå.

Hall og fasiliteter

- Når Arena Fredrikstad står klar tror jeg Stjernen fort kan dra 3 000 tilskuere på hjemmekampene sine -forutsatt at de har et lag godt nok til å hevde seg på øvre halvdel av tabellen.

- Hvordan har dere jobbet for å få til ekstra isflate og oppgraderingen av Sparta Amfi?

- Vi har nok trykket hardere på og hengt mer i stroppen enn Stjernen på anleggssiden. Kanskje vi innså tidligere hvor viktig gode fasiliteter er, men samtidig må man huske at mye ligger utenfor klubbenes kontroll og er opp til politikerne.

Kunne vært Storhamar

- Det er ikke bare å få ny hall, så ordner alt seg, men jeg tror at dersom Hamar OL-Amfi hadde blitt oppført i Fredrikstad, så kunne like gjerne Storhamars premieskap vært Stjernens. Så viktig har gode fasiliteter blitt.

- Til slutt: hva blir resultatet i kveldens kamp?

- Jeg er mer opptatt av prestasjoner. Hvis de er gode kommer resultatene av seg selv, men vi går selvfølgelig for å vinne, avslutter Nilsen.

annonse